U trendu

Preduzeća u Prokuplju konkurentnija uz podršku Norveške

PROKUPLJE – Norveška je preko projekta „Norveška za vas – Srbija“, sa oko 40.000 evra podržala osam preduzeća u Prokuplju da kroz nabavku opreme, konsultantsku podršku i treninge unaprede svoje poslovanje i povećaju konkurentnost.
Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge – UNOPS, koja sprovodi aktivnosti projekta na terenu, saopštila je da su zamenik ambasadora Kraljevine Norveške Geir Hakon Johansen i zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić danas razgovarali o podršci Norveške koja je doprinela zapošljavanju pet nezaposlenih osoba u Prokuplju.

„Unapređenje kapaciteta za preradu voća i povrća jedan je od prioriteta za razvoj poljoprivrede u našem kraju, te je svaki oblik podrške, kao što je ova od Norveške, veoma značajan. Na taj način možemo unaprediti ekonomiju i povećati standard stanovika”, rekao je zamenik gradonačelnika Prokuplja Dejan Tonić.

Kroz projekat koji je sprovela fondacija “Ana i Vlade Divac”, pomoć je dobilo 10 poljoprivrednih proizvođača i prerađivača iz Topličkog okruga, među kojima i tri firme iz Prokuplja a pomoć je uključivala nabavku opreme, sertifikaciju i standardizaciju, kao i unapređenje dizajna, brendiranja i pakovanja proizvoda.

“Kroz naš projekat Norveška za vas – Srbija podržavamo socio-ekonomski razvoj zemlje, i zato mi je drago da imamo ovako konkretne rezultate. Poljoprivreda je jedan od veoma važnih sektora i u Norveškoj i zato je konstantna podrška potrebna”, izjavio je zamenik ambasadora Kraljevine Norveške Geir Hakon Johansen.

Pomoć su dobile i tri prokupačke firme iz metalske industrije, kroz aktivnosti koje je sproveo Vojvodina Metal Klaster, da poboljšaju poslovanje i nastup na tržištu kroz poslovne treninge, povezivanje i zajedničke nastupe s drugim preduzećima.

U okviru javnog poziva za podršku postojećim preduzećima, nabavljena je oprema za još dve firme iz Prokuplja, što će doprineti otvaranju dva nova radna mesta.

Zamenik ambasadora Kraljevine Norveške obišao je danas i preduzeće “Boki food”, koje je dobilo pasirku za voće i povrće i tako proširilo svoju ponudu i na proizvode od šipurka, jabuke, kruške i dunje.

Cilj projekta Norveška za vas – Srbija jeste da doprinese ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju u Srbiji kroz povećanje zapošljavanja, posebno ranjivih i marginalizovanih grupa, podršku socijalnoj koheziji, unapređenje lokalne infrastrukture, podršku integracijama Srbije u Evropsku uniju i jačanje informacione bezbednosti Vlade Srbije.

Projekat finansira Kraljevina Norveška sa 8,7 miliona evra, a aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.