U trendu

Preduzetnik sveta Bred Kjuvel, iz Srbije vlasnik Lagune

MONTE KARLO – Najbolji preduzetnik sveta za 2019. je Amerikanac Bred Kjuvel, čija je softverska kompanija na globalnom nivou imala najbrži rast, odlučio je žiri revizorsko-konsultantske kuće „Ernst end Jang“ u Monte Karlu, na takmičenju za Preduzetnika godine (EY), gde je zapaženo učešće imao i predstavnik Srbije, vlasnik izdavačke kuće „Laguna” Dejan Papić.

Treći put za 19 godina nagrada je otišla u ruke jednog Amerikanca, Kjuvela koji je 2014. osnovao kompaniju „Aptejk teknolodžis“, čija je vrednost za samo četiri godine dostigla dve milijarde američkih dolara.

Proizvodi softvere za predviđanje problema, pre svega, u industriji, ali njegova rešanja koriste i kenijski graničari za otkrivanje i sprečavanje trgovine ljudima.

„Suština preduzetništva je da mi verujemo u nemoguće, želimo da promenimo svet, nađemo novi, kraći put do cilja. Revolucija u prikupljanju podataka i predviđanju problema tek počinje, a ja želim da nađem rešenja za neke od najhitnijih ekonomskih i socijalnih izazova u svetu“, rekao je Kjuvel.

Kako je preneo RTS, predstavniku Srbije nagrada je izmakla, ali je iskoristio priliku da u brojnim intervjuima ispriča svetu priču o nastanku „Lagune“ i predstavi svoju zemlju na najbolji način.

„Govorio sam, takođe, i o svemu što se dešavalo posle sankcija i bombardovanja, u poslednjih dvadesetak godina, koliko je Srbija zapravo jedna drugačija zemlja nego što se stereotipno očekuje od nas i to je svaki strani pisac video kada je došao u našu zemlju. Dakle, prosto postoji jedna pozitivna energija, jedna strast prema čitanju i knjigama i jedna Srbija koja ima veoma lepo lice“, rekao je Dejan Papić.

Ivan Rakić iz kuće „Ernst end Jang“ kaže da je ovo sedmi put da Srbija ima svog predstavnika na izboru za svetskog preduzetnika godine.

„Ono što je specificno ove godine je da je naš predstavnik Dejan Papić je bio jedini predsatvnik iz kulture i bio je i te kako primećen“, istakao je Rakić.

Pored nacionalnog pobednika u srpskoj delegaciji i ove godine bilo je još nekoliko preduzetnika.

„Moja najbolja investicija je u moje znanje, i šestu godinu sam zaredom, dobijate izuzetna poznanstva, dobijate nova saznanja“, rekla je Mila Litvinjenko iz „Aure“.

Ognjen Kisin iz „Konstruktora“ kaže da je ostvario odlične kontakte i naučio nove stvari, družio se sa ljudima slicnih interesovanja.

Proglašenjem najboljeg preduzetnika završena su četiri dana takmičenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar