U trendu

Pregovori o gasu s Rusima su počeli, sve opcije otvorene

BEOGRAD – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da su pregovori Srbijagasa i Gasproma o novom ugovoru za isporuku gasa već počeli u nekom obliku i da se vode na kompanijskom nivou, što znači da Ministarstvo nije ukljuceno u njih.

„Ti pregovori nisu laki. Naša procena je da cena neće moći da ostane 270 dolara za 1.000 kubnih metara, ali će sigurno biti mnogo, mnogo niža od 950 dolara, kolika je sada tržišna cena gasa“, rekla je Mihjlović pred otvaranje konferencije „Obnovljivi izvori energije – prilike i mogućnosti za Srbiju i Izrael“ u Privrednoj komori Srbije.

Ona je dodla da su sve opcije na stolu, od produženja ugovora do kraja godine do sklapanja dugoročnog ugovora.

„Ministarstvo smatra da je bolje da bude produžen, ali ne limitiramo nikakvu vrstu odnosa koji će Srbijagas da napravi sa ruskom stranom. Pregovori će trajati, ne mogu da se zavrse brzo, jer to uvek traje“, rekla je ministarka Mihajlović.

Ona je navela da su regovori s Rusima pokušaj da Srbija koliko-toliko bude bezbedna za zimu koja će biti teška zbog postojeće energetske krize.

Mihajlović je dodala da za to moramo da se spremimo razgovorima o korišćenju skladišta gasa u Bugarskoj i Mađarskoj, jer zimi trošimo šest puta više gasa nego leti, kao i za zamenu gasa drugim energentima.

Ona je najvila da će u septembru sledeće godine da bude završena gasna interkonekcija sa Bugarskom.

„U međuvremenu, za ovih godinu dana treba da zakupimo kapacitete Grčkog TNG-a, isto tako i na svim trasama kroz Bugarsku, da budemo spremni da bar 40 odsto gasa koristimo od drugog dobaljvača, znači ne bi taj dobavljač bio Ruska Federacija, već neka druga država“, rekla je Mihajlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.