U trendu

Preko 100 prijava na javni poziv za program podrške nerazvijenim opštinama

BEOGRAD – Na ovogodišnji javni poziv stiglo je preko 100 prijava projekata, a 44 izrazito nerazvijene opštine pokazale su veliku spremnost da rade na stvaranju što kvalitetnijih uslova života u svojim sredinama, saopštio je danas Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za unapređenje razvoja na teritoriji Srbije.

Kako se navodi, Vlada Srbije je na predlog Kabineta donela Uredbu o utvrđivanju Programa podrške unapređenju razvoja izrazito nedovoljno razvijenih opština za 2023. godinu, a rok za podnošenje prijave projekata bio je 2. mart.

„Lokalne samouprave su u dosadašnjem radu na projektima sa mojim Kabinetom pokazale veliku odgovornost i to je rezultat ovogodišnjeg velikog broja pristiglih prijava projekta – preko 100 predloga koji se odnose na unapređenje celokupnog života građana u tim jedinicama lokalne samouprave“, naveo je ministar Novica Tončev.

On je dodao da broj prijavljenih pokazuje da je Program jasno definisan i da je svrha postignuta.

Tončev je rekao da su članovi komisije i članovi Kabineta tokom vikenda počeli da rade na otvaranju prijava i bodovanju, kao i traženju načina da izađu u susret maksimalnom broju opština.

„Koristim priliku da se još jednom zahvalim svim opštinama na proaktivnom pristupu i ogromnom odazivu jer to govori da nam ljudi veruju i da vide promene od kada je osnovan Kabinet za razvoj nedovoljno razvijenih opština“, poručio je ministar.

U saopštenju se podseća da se sredstva mogu koristiti za izgradnju i rekonstrukciju komunalne infrastrukture, objekata iz oblasti obrazovanja, zdravstva, turizma, socijalne zaštite, kulture, sporta i vodoprivrede i nabavku opreme u funkciji obavljanja delatnosti iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave.

Sredstva se mogu koristiti za aktivnosti u oblasti pružanja usluga pomoći u kući starim i bolesnim licima, usluge ličnog pratioca deteta i personalne asistencije i direktnu podršku marginalnim grupama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.