U trendu

Prekršena pravila Svetske banke u istrazi protiv Georgieve?

VAÅ INGTON – Advokati koji su vodili istragu protiv direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgieve zbog navodnog nameÅ¡tanja podataka za „Duing biznis“ listu Svetske banke (SB) u vreme kada je bila izvrÅ¡ni direktor u toj finansijskoj instituciji, prekrÅ¡ili su pravila, izjavio je njen advokat.

Naime, oni su prekšili pravilnik o zaposlenima SB jer je nisu obavestili da je ona predmet istrage i nisu joj dozvolili da odgovori na nalaze njihove istrage, saopštio je advokat Georgieve, prenosi Rojters.

U pismu IzvrÅ¡nom odboru MMF-a, advokat Leni Bruer, iz advokatske kancelarije Kovington&Burling, zatraÅŸio je od direktora Fonda da razmotre „fundamentalne proceduralne i suÅ¡tinske propuste“ u izveÅ¡taju o istrazi advokatske firme VilmerHale.

Tu advokatsku firmu je angaÅŸovao odbor SB da istraÅŸi neregularnost podataka u rang listama „Duing biznis“ o poslovnoj klimi pojedinačnih zemalja sveta.

U izveÅ¡taju VilmerHalea se navodi da je Georgieva, dok je bila izvrÅ¡na direktorka Svetske banke 2017. godine, vrÅ¡ila „neprimeren pritisak“ na osoblje da izmene podatke koji su poboljÅ¡ali rangiranje Kine u vreme kada je banka traÅŸila podrÅ¡ku Pekinga za veliko povećanje kapitala. Georgieva je odbacila optuÅŸbe.

Nove tvrdnje Bruera, bivÅ¡eg zvaničnika američkog Ministarstva pravde i specijalnog savetnika bivÅ¡eg predsednika Billa Klintona tokom impičmenta 1999, dolaze u trenutku dok Georgieva pokuÅ¡ava da ubedi odbor MMF-a da je podrÅŸi. Odbor je ove nedelje intervjuisao i Georgievu i VilmerHale i ponovo će o tome raspravljati danas.

Georgieva je nazvala pomenute optuÅŸbe „nečuvenim i neistinitim“, navodeći da je VilmerHale neke njene izjave izvukao iz konteksta. Svoju opÅ¡irnu izjavu datu odboru je juče javno objavila.

„Gospođa Georgieva nikada nije obaveÅ¡tena da je predmet istrage, niti joj je pruÅŸena prilika, kako je zagarantovano članom 3.00 pravilnika o zaposlenima SB, da pregleda i odgovori na njihove nalaze“, naveo je njen advokat Bruer.

To pravilo se odnosi na procedure Kancelarije Svetske banke za etiku i poslovno ponašanje.

Prema imejlu koji je VilmerHale poslao Georgievoj u julu, a u koji je Rojters imao uvid, jedan partner iz VilmerHalea je naveo da ta firma istraÅŸuje nepravilnosti u podacima „Duing biznis“ liste i zloupotrebu podataka od strane osoblja koje ih je odobrilo, a na osnovu člana 3.00 pravilinika o zaposlenima Svetske banke.

„Vi niste predmet naÅ¡e istrage. Umesto toga, obraćamo vam se jer smatramo da moÅŸda imate informacije koje bi mogle biti od pomoći u naÅ¡oj istrazi“, piÅ¡e u mejlu upućenom Georgievoj.

Kao izvršna direktorka Svetske banke 2017. godine, Georgieva je, napominje Rojters, trebalo da se smatra kao jedan od zaposlenih, a ne kao zvaničnik odbora.

Kancelarija generalnog savetnika Svetske banke saopÅ¡tila je da je istraga o „Duing biznis“ izveÅ¡tajima za 2018. i 2020. godinu „sprovedena u potpunosti u skladu sa pravilima Svetske banke“, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.