U trendu

Prekršena pravila Svetske banke u istrazi protiv Georgieve?

VAŠINGTON – Advokati koji su vodili istragu protiv direktorke Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristaline Georgieve zbog navodnog nameštanja podataka za „Duing biznis“ listu Svetske banke (SB) u vreme kada je bila izvršni direktor u toj finansijskoj instituciji, prekršili su pravila, izjavio je njen advokat.

Naime, oni su prekšili pravilnik o zaposlenima SB jer je nisu obavestili da je ona predmet istrage i nisu joj dozvolili da odgovori na nalaze njihove istrage, saopštio je advokat Georgieve, prenosi Rojters.

U pismu Izvršnom odboru MMF-a, advokat Leni Bruer, iz advokatske kancelarije Kovington&Burling, zatražio je od direktora Fonda da razmotre „fundamentalne proceduralne i suštinske propuste“ u izveštaju o istrazi advokatske firme VilmerHale.

Tu advokatsku firmu je angažovao odbor SB da istraži neregularnost podataka u rang listama „Duing biznis“ o poslovnoj klimi pojedinačnih zemalja sveta.

U izveštaju VilmerHalea se navodi da je Georgieva, dok je bila izvršna direktorka Svetske banke 2017. godine, vršila „neprimeren pritisak“ na osoblje da izmene podatke koji su poboljšali rangiranje Kine u vreme kada je banka tražila podršku Pekinga za veliko povećanje kapitala. Georgieva je odbacila optužbe.

Nove tvrdnje Bruera, bivšeg zvaničnika američkog Ministarstva pravde i specijalnog savetnika bivšeg predsednika Billa Klintona tokom impičmenta 1999, dolaze u trenutku dok Georgieva pokušava da ubedi odbor MMF-a da je podrži. Odbor je ove nedelje intervjuisao i Georgievu i VilmerHale i ponovo će o tome raspravljati danas.

Georgieva je nazvala pomenute optužbe „nečuvenim i neistinitim“, navodeći da je VilmerHale neke njene izjave izvukao iz konteksta. Svoju opširnu izjavu datu odboru je juče javno objavila.

„Gospođa Georgieva nikada nije obaveštena da je predmet istrage, niti joj je pružena prilika, kako je zagarantovano članom 3.00 pravilnika o zaposlenima SB, da pregleda i odgovori na njihove nalaze“, naveo je njen advokat Bruer.

To pravilo se odnosi na procedure Kancelarije Svetske banke za etiku i poslovno ponašanje.

Prema imejlu koji je VilmerHale poslao Georgievoj u julu, a u koji je Rojters imao uvid, jedan partner iz VilmerHalea je naveo da ta firma istražuje nepravilnosti u podacima „Duing biznis“ liste i zloupotrebu podataka od strane osoblja koje ih je odobrilo, a na osnovu člana 3.00 pravilinika o zaposlenima Svetske banke.

„Vi niste predmet naše istrage. Umesto toga, obraćamo vam se jer smatramo da možda imate informacije koje bi mogle biti od pomoći u našoj istrazi“, piše u mejlu upućenom Georgievoj.

Kao izvršna direktorka Svetske banke 2017. godine, Georgieva je, napominje Rojters, trebalo da se smatra kao jedan od zaposlenih, a ne kao zvaničnik odbora.

Kancelarija generalnog savetnika Svetske banke saopštila je da je istraga o „Duing biznis“ izveštajima za 2018. i 2020. godinu „sprovedena u potpunosti u skladu sa pravilima Svetske banke“, prenosi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.