U trendu

Prelazak na plaćanje ruskog gasa u rubljama 31. marta

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin očekuje do 31. marta izveštaj vlade, centralne banke i Gasproma o primeni uputstva o prelasku na rublje za plaćanje gasa ispručenog „neprijateljskim zemljama“, saopštila pres služba Kremlja.

„Vlada Ruske Federacije, zajedno sa Bankom Rusije i javnim akcionarskim društvom Gasprom, treba da primeni set mera za promenu valute plaćanja za isporuku prirodnog gasa u zemlje EU i druge zemlje koje su uveli restriktivne mere prema građanima Ruske Federacije i ruskim pravnim licima, na rusku rublju. Izveštaj treba da bude dostavljen 31. marta 2022, a zatim svakog meseca“, navodi se u saopštenju, prenose RIA novosti.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini i pooštravanja zapadnih sankcija prema Rusiji, sve su glasniji pozivi u Evropi da se smanji zavisnost od ruskih energetskih resursa. Tržište je na to reagovalo naglim skokom cena gasa.

Predsednik Vladimir Putin je 23. marta najavio prelazak na naplatu gasa „neprijateljskim zemljama“ u rubljama i naložio centralnoj banci i vladi da utvrde proceduru za takve transakcije. Istovremeno, on je naglasio da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u skladu sa postojećim ugovorima, jer drži do svoje reputacije pouzdanog dobavljača, dodaje se u tekstu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar