Premijer Španije: Evropa mora da se reindustrijalizuje

Evropa mora da se reindustrijalizuje da bi postala samodovoljnija i manje zavisna od trećih zemalja u pogledu energije i ključnih sirovina, rekao je danas španski premijer.

Premijer Petro Sančes rekao je posle razgovora sa kiparskim predsednikom Nikosom Hristodulidisom u glavnom gradu Kipra da Evropa treba da bude „strateški autonomna“, posebno zbog ruskog rata u Ukrajini.

Sančes, čija zemlja 1. jula preuzima rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom, rekao je da manje oslanjanje na druge u odbrani, kao i za visokotehnološku opremu kao što su poluprovodnici i mikročipovi, ne znači povratak u stanje ekonomskog protekcionizma.

Španski premijer je rekao da EU treba da dopre do ključnih regiona kao što su Karibi i Latinska Amerika, kao i do zeemalja u svom južnom susedstvu – Alžira, Libije, Egipta, Izraela, Libana i Jordana.

Samit EU i zemalja takozvanog južnog susedstva zakazan je za decembar.

Sančes je smanjenje upotrebe uglja u proizvodnji energije nazvao „apsolutnim prioritetom“ Evrope, kao i uravnoteženje cene energije između proizvođača i potrošača.

Hristodulidis je rekao da su se on i Sančes složili da traže alternativne energetske puteve i da podstaknu zaokret EU ka „zelenoj“ energiji. Kipar, Grčka i Izrael slažu se da bi istočni Mediteran sa svojim značajnim nalazištima prirodnog gasa mogao biti energetska alternativa za EU.

Hristodulidis je rekao da je „konačno došlo vreme“ da EU postigne sveukupni sporazum o rešavanju pitanja migracija, što je ključno pitanje i za Španiju i za Kipar kao zemlje „na prvoj liniji“ priliva stranaca.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.