U trendu

Premijeri: Svi sa zapadnog Balkana spremni za investicije

LONDON – Premijeri sa zapadnog Balkana danas su na Investicionom samitu u Londonu poručili da su svi partneri spremni za direktne strane investicije i dodatna ulaganja, a skup u organizaciji Evropske banke za obnovu i razvoj iskoristili su da predstave ključne rezultate i naglase značaj zajedničkih infrastrukturnih projekata.
Premijerka Ana Brnabić poručila je između ostalog da domaćoj ekonomiji uprkos pandemiji dobro ide i da je sada pravo vreme da se ulaže u Srbiju, a posebno u oblasti kao što je veštačka inteligencija.
Brnabić je u on lajn uključenju na skupu navela da Srbija ima dobro poslovno okruženje i podsetila da je Fajnenšl tajms Srbiju proglasio za šampiona u svetu po privlačenju stranih investicija.
Predsednica vlade govorila je na Samitu čiji je cilj predstavljanje investicionih i ekonomskih potencijala Zapadnog Balkana i promocija regionalne saradnje zajedno sa premijerima Crne Gore Zdravkom Krivokapićem, Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, Albanije Edijem Ramom, predsavnikom BiH Zoranom Tegeltijom, kao i premijerom privremenih institucija u Prištini Aljbinom Kurtijem.
Za sve premijere zapadnog Balkana, kako su naglasili od strateškog značaja su ulaganja i u energetski sektor, kao i infrastrukturno povezivanje koje će biti podsticaj za ceo region.
Premijer Albanije Edi Rama naglasio je da uveren da ulaganje u Albaniju ili u druge zemlje predstavlja više od investiranja jer je to investiranje u region sa neverovatnim i neoslobođenim potencijalom.

Dodao je da se zemlje zapadnog Balkana upravo zbog onoga što su dugo bile – granica za ulaganje, maksimalno trude.

Albanija se maksimalno trudi, verujem da svi koji dolaze vide da smo turistički raj i raj za investiranje u turizam, rekao je Rama i naglasio da će razvoju zemlje doprineti otvaranje četiri nove turističke luke, kao i novih aerodroma širon zemlje.
Jedna od tema bila je i čime privlače investicije, na šta je premijer Severne Makedonije Dmitar Kovačevski rekao da Skoplje investitorima nudi primamljive uslove, da im je valuta stabilna, što je kako je dodao stub i sidro makedonske politke.

Severna Makedonija je destinacija za investitore i ulaganje, naveo je Kovačevski i naglasio da privlačenju investicija pomažu, kako dodaje i fiskalni stimulansi za investirore, vema lako osnivanje preduzeća, dulano obrazovanje, jezici koje ljudi govore.

Podsetio je da su podršku usmerili i na domaće proizvođače koji rade na osavremenjavanju tehnološkog procesa, što je stvorilo orkuženje i pomoglo ekonomiji da se oporavi nakon pada BDP.
Zdravko Krivokapić, donedavni premijer Crne Gore je rekao da je Crna Gora ostvarila najveći ekonomski rast u Evropi, da su poslednjih šest meseci ostvarili sufucit, da imaju transparentan bužet, nultu toleranciju na korupciju, stepen demokratije je porastao.
Dodao je da su njegovoj vladi mnogi prigovarali da su mogli brže na putu ka EU, a napravili su kolosalni rezutlat, da je javni dug smanjen, kao i da je u najnovijem šestomesečnom izveštaju vidljiv napredak na svim poljima.
Crna Gora je svojim snagama napravila istorijsku zaplenu kokaina u januaru, rekao je Krivokapić.

To je jedan od rezultata, zašto je ova vlada doživela krah, ocenio je Krivokapić i nagasio da to ne treba da brine investitore jer su za njih stvorili dobre uslove.
Nadam se da će ova godna biti godina investicija, da će investitiori dolaziti bez obzira na krizu i da će Crnu Goru prepoznati kao njabolju destinaciju za ulaganja, rekao je Krivokapić.

Predstavnik Prištine Aljbin Kurti rekao je da Kosovo ima talentovanu radnu snagu, mladu, čiji najveći deo tečno govori engleski, da je IT sektor je vrlo dinamičan …
„Poslovno okruženje je dobro, evro je zvanicna valauta, engleski je zvanični jezik u javnom sektoru, svi zakoni koje plaralment usvoji su takdoje na engleskom, 96 odsto domaćinstava ima interenet“, naveo je Kurti i naglasio da se nadaju boljoj političkoj stablinosti.

Predsedavajući veća ministara BiH Zoran Tegeltija, naglasio je da je BiH prijateljski nastrojena prema investicijama, da su građani svesni njihovog značaja, da je važno makroekonomsko okruženje, stanje javnog duga, lakoća poslovanja.
Verujemo u naše prijatelje koji su živeli i radili u BIH i dobro je poznaju i nase prijatelje iz EBRD da će ivnestitorima preneti pravu sliku o BiH i da će oni doneti pravu odluku, rekao je on i naglasio kao i ostali premijeri da su im potrebne invesiticje koje će ih bolje povezato sa regionom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.