U trendu

Premrezicemo SRB sa 16 novih autoputeva i brzih saobracajnic

BEOGRAD – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović otvorio je danas 4.srpski kongres o putevima i najavio da će u Srbiji biti izgrađeno ukupno 16 novih autoputeva i brzih saobraćajnica.

„Nalazimo se na vrhuncu investicionog talasa u izgradnju putne saobraćajne infrastrukture u Srbiji. U poslednjih 10 godina izgradili smo blizu 400 kilometara auto-puteva i brzih saobraćajnica, čime stajemo rame uz rame sa razvijenim zemljama Zapadne Evrope“, rekao je Momirović na skupu u hotelu Kraun plaza.

Istakao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić postavio jasan zadatak, a to je izgradnja ekonomski snažnije Srbije premrežene najmodernijim auto-putevima i brzim saobraćajnicama.

„Tako su i prioriteti ministarstva na čijem sam čelu jasni – izgradnja moderne Srbije na temeljima najsavremenije infrastrukture“, poručio je Momirović.

Istakao je da je od poslednjeg tog skupa 2018. godine urađen ogroman posao u razvoju putne infrastrukture.

„Malo je u ovom trenutku projekata važnijih od izgradnje puteva, jer auto-putevi i brze saobraćajnice donose efikasan i siguran transport ljudi, spajaju regione i podižu potencijale privrede“, naveo je on.

Drumski transport u Srbiji, kaže, predstavlja dominantan vid saobraćaja koji učstvuje sa oko 80 odsto u ukupnom obimu prevezenog tereta.

Istakao je da je putna mreža jedna od najvećih kapitalnih vrednosti u Srbiji i podsetio da na našooj teritoriji ima blizu 16.000 kilometara državnih puteva prvog i drugog reda, sa 2.800 mostova od čega je blizu 400 mostova na auto-putevima.

„U Srbiji će biti izgrađno ukupno 16 novih brzih deonica, a pojedine saobraćajnice smo izdvojili kao infrastrukturne prioritete za budućnost Srbije: Moravski koridor – od Pojata do Preljine u dužini od 110 km je prvi digitalni auto-put u Srbiji koji će spojiti više od pola miliona ljudi i najvažnije privredne centre centralne Srbije. Auto-put Miloš Veliki kroz Zapadnu Srbiju. Završen je deo obilaznice oko Čačka, nastavili smo radove kako bi Požegu, Arilje, ali i Užice spojili sa auto-putem“, naveo je on.

Momirović je rekao i da su u toku radovi na izgradnji auto-puta Ruma – Šabac i brze saobraćajnice Šabac – Loznica koja će dovesti nove fabrike u Zapadnu Srbiju.

Gradi se i autoput Kuzmin – Sremska Rača, sa mostom preko reke Save koji je deo budućeg autoputa od Beograda do Sarajeva, dodao je Momirović.

„Vodeći se idejom da putevi i mostovi spajaju ljude, želimo jednom za svagda da spojimo naš region“, poručio je ministar.

Podsetio je da se gradi i Fruškogorski koridor, brza saobraćajnica Požarevac – Golubac i druge deonice.

Momirović je napomenuo da je Srbija otvorila Klaster 4 u pristupnim pregovorima Srbije sa EU, u okviru kojeg je i Poglavlje 21 – Transevropske mreže.

Naglasio je da je to potvrda ulaganja u infrastrukturu i naše želje za što boljim saobraćajnim integrisanjem Srbije sa susednim zemljama, uključujući i zemlje članice EU.

„Saobraćajna prednost Srbije se ogleda u putnim pravcima koji omogućavaju uspostavljanje najkraćih i najefikasnijih veza Zapadne i Centralne Evrope sa Južnom i Jugoistočnom Evropom. Takav položaj pruža našoj zemlji izuzetne pogodnosti kroz faktor najkraćih rastojanja. I mi tu činjenicu moramo iskoristiti izgradnjom novih puteva i održavanjem postojeće infrastrukture“, rekao je ministar.

Poručio je da zato jedan od glavnih ciljeva Srbije ostaje integracija nacionalne putne mreže u transevropske transportne mreže, kao i razvoj inicijative predsednika Vučića Otvoreni Balkan, koji je projekat od ogromnog značaja za ceo region.

Istakao je da sve te puteve treba i održavati i da kompanije iz tog sektora imaju veliku odgovornost.

Organizatori skupa su Srpsko društvo za puteve „Via-Vita“ i JP „Putevi Srbije“.

Predsedica Srpskog društva za puteve „Via-Vita“ Biljana Vuksanović je rekla da se 4.srpski kongres o putevima organizuje povodom obeležavanja jubijela 75 godina izgradnje puteva u Srbiji i 60 godina od osnivanja prvog preduzeća za puteve, kao i skoro 90 godina Srpskog društva za puteve.

Glavne teme dvodevnog kongresa o putevima su planiranje i projektovanje, nove tehnologije, upravljanje, građenje i održavanje puteva, efikasnost i bezbednost saobraćaja na putevima, održivi razvoj i zaštita životne sredine.

Učestvuju predstavnici preduzeća za puteve, kao i domaćih i inostranih stručnjaka iz oblasti putne privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.