Prepolovljena dobit Folksvagena, isporuke se oporavljaju

BERLIN – Operativna dobit Folksvagena za 2020. godinu je gotovo prepolovljena, ali je u četvrtom tromesečju zabeležen snažan oporavak isporuka, saopšteno je danas iz te nemačke kompanije.

Najveći svetski proizvođač automobila je precizirao da je celogodišnja operativna dobit, isključujući troškove vezane za skandal s emisijom gasova iz dizel motora, iznosila 10 milijardi evra (12,2 milijarde dolara) u odnosu na 19,3 milijarde evra godinu dana ranije, prenosi Rojters.

Neto novčani tok u automobilskoj diviziji VW-a iznosio je oko 6,0 milijardi evra.

„Isporuke vozila grupe Folksvagen kupcima nastavile snažan oporavak u četvrtom tromesečju i čak su premašile isporuke iz trećeh kvartala 2020“, navodi se u saopštenju grupe.

Prodaja automobila VW-a je u decembru porasla za 1,7 posto, dok je u Evropi u istom mesecu broj registracija novih automobila opao za skoro 4,0 procenta, prema nedavnim podacima Evropske asocijacije proizvođača automobila (ACEA).

Nakon objave poslovnog rezultata, akcije Folksvagena su na trgovanju do 11:58 časova po srednjoevropskom vremenu preokrenule silazni trend, ojačavši za 1,5 posto na 164,32 evra.

Očekuje se da će VW grupa objaviti detaljne poslovne podatke za 2020. godinu 16. marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.