Prepolovljena dobit Saudi Aramka u godini pandemije

RIJAD – Saudijski naftni gigant Aramko objavio je dana, u godišnjem izveštaju o poslovanju za 2020, da je zabeležio pad dobiti od 44 posto na 49 milijardi dolara, u odnosu na profit od 88,19 milijardi dolara prethodne godine.

Najveća državna kompanija Saudijske Arabije je istovremeno saopštila da je zadržala iznos za isplatu dividendi na nepromenjenom nivou od 75 milijardi dolara.

Glavni izvršni direktor Aramka, Amin Naser, opisao je poslednjih dvanaest meseci kao jednu od „najizazovnijih godina“ u novijoj istoriji, prenosi CNBC.

Iz kompanije su pad profitabilnosti pripisali nižim cenama sirove nafte i smanjenom obimu prodaje, kao i slabijim maržama u sektoru prerade i proizvodnji petrohemijskih proizvoda.

Prošlogodišnji pad dobiti je nešto veći od očekivanja analitičara koji su predviđali da će iznositi 48,1 milijardu dolara, ali uprkos tome predstavlja najbolji rezultat u poređenju sa bilo kojom javnom kompanijom na globalnom nivou.

„U jednoj od najizazovnijih godina u novijoj istoriji, Aramko je potvrdio svoj jedinstveni koncept vrednosti kroz značajnu finansijsku i operativnu agilnost“, naveo je Naser u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.