U trendu

Preporuka BOŠ-a: Zakonom o radu definisati ugovore o praksama

BEOGRAD – Mladi u Srbiji čekaju na posao u proseku dve godine od završetka obrazovanja, a kvalitetne radne prakse mogu da pomognu da taj period bude kraći.

To je na današnjem skupu „Pravni okvir za kvalitetne radne prakse“ kazala programska menadžerka Beogradske otvorene škole (BOŠ) Jelena Manić Radoičić i dodala da „kvalitetna radna praksa“ znači da postoji ugovor, ograničeno trajanje, mentorstvo, ciljeve učenja i da budu plaćene.

Manić Radoičić objašnjava da u našem pravnom okviru ne postoji adekvatan ugovor koji mogu da potpišu „praksodavci“ i praktikanti, te je zato, kaže, neophodno da se u novoj izmeni Zakona o radu, koja se najavljuje za sledeću godinu, nađe i član koji govori o radnim praksama.

„Beogradska otvorena škola danas organizuje konsultativni sastanak na temu unapređenja kvaliteta radnih praksi. Kada kažem „radne prakse“ mislim na one koje nisu obavezne ili propisane formalnim obrazovanjem, već se na njih mladi samoinicijativno opredeljuju kako bi unapredili svoju zapošljivost, stekli znanja, iskustva i veštine“, navodi Manić Radoičić.

Kaže da je u Srbiji i dalje visoka stopa nezaposlenosti mladih i da se procenjuje da iznosi oko 30 odsto, da mladi čekaju u proseku dve godine od završetka škole do nalaska posla, a da su analize pokazale da kvalitetno ogranizovane radne prakse direktno utiču na povećanje zapošljavanja mladih.

„Izazov je što u našem pravnom okviru ne postoji adekvatan ugovor koji mogu da potpišu praksodavci i oni koji odlaze na praksu. Zato ćemo danas da razgovaramo o naše dve alternative izmene člana Zakona o radu koje ćemo predložiti socijalnim partnerima, Ministarstvu, poslodavcima i sindikatima da ih razmotre“, objasnila je Manić Radoičić.

Važno je, dodaje, da se u narednom Zakonu o radu nađe i član koji govori o ugovorima o radnim praksama kako bi se, ističe Manić Radoičić, garantovala zaštićenost mladih na tržištu rada, olakšalo uvođenje programa praksi za poslodavce, ali i kako bi te prakse bile kvalitetnije – da traju ograničeno, budu plaćene, imaju mentora, ciljeve učenja, ugovor.

Današnjim skupom obeležen je međunarodni Dan praktikanata, 15. novembar, ali i prikazan njihov položaj u Srbiji.

Na skupu su izneti i podaci istraživanja Ministarstva omladine i sporta iz 2017. godine o polozaju i potrebama mladih u kojem je istaknuto da 73 odsto mladih koji su učestvovali u programima praksi navodi da je učestvovalo u barem jednom programu bez zaključenog ugovora.

Podaci iz istog istraživanja iz 2015. godine pokazuju da 50 odsto mladih koji su učestvovali u programima praksi navodi da su bili uključeni u barem jedan program praksi bez mentorstva, 83 odsto bez dobijene potvrde ili pisma preporuke, a 94 odsto bez finansijske nadoknade.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.