Prepoznati rezultati Srbije na putu digitalne transformacije

BEOGRAD – Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel posetila je danas Kancelariju za IT i eUpravu i obišla Državni data centar u kom je smeštena ključna informaciono-komunikaciona infrastruktura Republike Srbije.

Evropska komesarka je pohvalila rezultate koje je Srbija ostvarila u kratkom periodu na polju digitalizacije i transformacije javne uprave, kao i efikasnom donošenju i primeni seta zakona iz ovih oblasti.

Direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović tom prilikom predstavio je planove za izgradnju sekundarnog Državnog data centra, koji će biti izgrađen u Kragujevcu, a koji je Vlada Srbije proglasila za projekat od strateškog značaja.

„Izgradnja centra u Kragujevcu, koji će biti jedinstven u regionu po svojim kapacitetima i performansama, doprineće neometanom i pouzdanom pružanju usluga elektronske uprave, bezbednom čuvanju podataka građana i privrede, kao i smeštanju podataka ne samo državne uprave, već i lokalnih samouprava, ali i potencijalnih investitora“, istakao je Jovanović.

On je dodao da će se na taj način unaprediti rad javne uprave što će ubrzati procedure i pojednostaviti svakodnevni život građana i poslovanje privrede, ali i privući nove investicije u sve brže rastućem IT sektoru Srbije.

Jovanović je zahvalio komesarki Gabrijel i istakao da je njena poseta veoma značajna, jer pokazuje da se napori, kao i rezultati Srbije prepoznaju i da smo na pravom putu digitalne transformacije koju sprovodimo u okviru koncepta koji je osmislila premijerka Ana Brnabić.

„Vlada Republike Srbije ulaže velike napore na polju digitalizacije, a posebno reforme javne uprave. Cilj je da Srbija dobije što bolju, transparentniju i efikasniju javnu upravu, a sredstvo za postizanje toga je moderna i svima dostupna elektronska uprava. Jedna od prvih poteza Vlade na tom polju je formiranje Kancelarije za IT i eUpravu, kao službe Vlade iz oblasti informacionih tehnologija i elektronske uprave“, istakao je.
Novinarima je rekao da je poseta evropske komesarke potvrdila dobre i vidljive rezultate Srbije na njenom digitalnom putu.

Kako je naveo, značajna je i saradnja sa EU u oblasti sajber sekjuritija i već su zajednički pokrenute inicijative da se oformi Evropski centar za razmenu informacija kada je u pitanju informaciona bezbednost .

Jovanović je rekao da je za godinu dana od formiranja Kancelarije urađeno mnogo toga kada su u pitanju veći infrastrukturni projekti, ali i usluge za građane i privredu počev od implementacije informacionog sistema Bebo dobrodošla na svet, preko eZupa, automatske overe zdravstvenih kartica.

„Sve je to vidljivo i podiže rejting Srbije i prepoznatljivost u granicama EU“, rekao je Jovanović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.