U trendu

Pretnje sa Vol Strita pokosile kineske tehnološke divove

NJUJORK – Tržišna vrednost četiri kineska tehnološka diva, koji kotiraju na NJujorškoj i Hongkoškoj berzi, pala je za 60 milijardi dolara tokom poslednja tri dana zbog opasnosti da budu delistirani sa Vol Strita, pokazuje računica CNBC-a izvedena na osnovu podataka sa platforme za finansijske analize Refinitiv Ajkon.

Reč je o kompanijama Alibaba, Baidu, JD.com i Netis (Netease).

Konkretno, od zatvaranja u utorak do zatvaranja današnjeg trgovanja u Hong Kongu, Alibaba je izgubio 303,1 milijardi hongkoških dolara (39 milijardi USA dolara) tržišne vrednosti, Baidu 107,54 milijarde HK dolara (13,84 mlrd USA dolara), JD.com 30,67 milijardi HK dolara (3,94 mlrd USA dolara), a Netis 27,33 milijarde HK dolara (3,52 mlrd USA dolara).

Baidu, najveći kineski internet pretraživač debitovao je u utorak na Hongkoškoj berzi listiranjem na sekundarnom tržištu.

Samo dan kasnije, u sredu, američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) donela je uredbu koja preti da sa domaćeg tržišta kapitala budu uklonjene strane kompanije koje se ne pridržavaju revizorskih standarda SAD-a.

Akt, poznat pod nazivom Zakon o odgovornosti stranih holding kompanija, donela je administracija bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Njime se zahteva da u stranim firmama koje SEC identifikuje reviziju obavlja američko nadzorno telo i da dokažu da nisu u vlasništvu ili pod nadzorom državnog organa u stranoj jurisdikciji. Kompanije će takođe morati da objave imena svih članova u svojim odborima koji su zvaničnici Kineske komunističke partije, naveo je SEC u saopštenju od srede, dodaje CNBC.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar