U trendu

Pretres u ukrajinskom Naftogasu zbog sumnje na proneveru

KIJEV – Ukrajinski istražni organi saopštili su danas da su pretresli prostorije bivših menadžera državne energetske kompanije Naftogas i privatnih kompanija, u okviru predistražnog postupka zbog sumnje na proneveru 2,2 milijarde ukrajinskih hrivnji (77 miliona dolara) od gasa.

Visoki zvaničnik Naftogasa, koga je Rojters zamolio za komentar, rekao je da je kompanija saznala za pretrese iz medija.

„Zato je teško izneti bilo kakvo mšljenje. Nadam se da bivši menadžment kompanije ima odgovore na ova pitanja“, dodao je on.

Upravljanje Naftogasom pomno prate zapadni pokrovitelji Ukrajine i investitori. Vlada u Kijevu je iznenada smenila svog bivšeg šefa Naftogasa Andrija Koboljeva prošle godine, što je izazvalo kritiku Sjedinjenih Država i ostavku nadzornog odbora kompanije.

Naftogas je takođe imao vodeću ulogu u ukrajinskom protivljenju izgradnji ruskog gasovoda Severni tok 2, koji zaobilazi Ukrajinu. Kijev tvrdi da je taj gasovod rusko oružje za zastrašivanje evropskih suseda, što Moskva kategorično negira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.