U trendu

Prevremeni izbori mogu da uspore, ali i da ubrzaju ekonomske reforme

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Jurij Bajec danas je ocenio da bi prevremeni parlamentarni izbori u Srbiji kratkoročno uticali na brzinu sporovodjenja ekonomskih reformi.

„Predizborna kampanja svakako utiče na tempo sprovodjenja ekonomskih reformi i onih koji se tiču reforme javnog sektora, ali i drugih reformi kao što je olakšavanja uslova za ekonomske aktivnosti“, rekao je Bajec agenciji Beta.

On je pojasnio da se usporavanje ekonomskih reformi usled raspisivanja prevremenih izbora može odvijati na dva načina.

„Jedan je da predizborna kampanja može da uspori neke reformske procese, da ih na kratko odloži, naročito one koje nisu popularne. Nešto što je dogovoreno i precizirano, pomera se za jedan kraći period, dok kampanja ne bude završena. Drugi način ima ozbiljnije posledice, a to je da oni koji raspisuju izbore zbog boljeg pozicioniranja pred biračima odustanu ili na duži rok odlože ili skrenu sa osnovnog kursa reformi koji je bio dogovoren ili je počeo da se sprovodi“, kazao je Bajec.

On je dodao da je verovatnija situacija u kojoj će reforme biti na kratko odložene jer bi ako reforme na duži rok budu odložene bio doveden u pitanje aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom, što aktuelna vlada, sudeći po izjavama zvaničnika, nikako neće dozvoliti.

Bajec smatra da ne postoje ozbiljni razlozi za prevremene izvore jer Vlada ima totalnu kontrolu u parlamentu i sve ono što zamisli može da sprovodi jer je dobila takav mandat od birača.

„Vlada je ušla u ozbiljan i težak i nisam siguran da li uvek socijalno održiv program sa MMF-om i ne vidim šta bi izbori mogli da donesu ako se želi nastaviti tim kursom“, ocenio je Bajec.

Ekonomista Saša Djogović takodje smatra da bi prevremeni izbori usporili započete reforme u Srbiji, ali i da bi mogli pozitivno da utiču na reforme koje još nisu počele da se sprovode, kao što je reforma javnih preduzeća.

„Ukoliko bi koalicija koja je sada na vlasti dobila novi mandat to bi moglo da joj da vetar u ledja da brže okonča restrukturiranje državnih preduzeća i krene u reformu javnih preduzeća, gde je preko potrebna profesionalizacija, kao i u oštriju borbu protiv korupcije“, rekao je Djogović.

On je upozorio da postoji opasnost da se i bez prevremenih izbora uspore reforme u javnom sektoru koje se odnose na smanjivanje broja zaposlenih.

Po oceni ekonomiste Aleksandra Stevanovića prevremeni parlamentarni izbori ne mogu da uspore ekonomske reforme u Srbiji jer takvih reformi i nema, a ima samo priča o reformama.

„Predizborna kampanja bi samo pomogla da te priče o reformama još lepše ispričaju“, rekao je Stevanović agenciji Beta.

Kako je istakao, ako bi posle prevremenih parlamentarnih izbora bila formirana vlada slična aktuelnoj i dalje će biti „mnogo priče bez imalo rezultata“, a ako gradjani budu drugačije glasali „možda i bude reformi u ovoj godini“.

Stevanović je kazao da su reforme neophodne pre svega u javnom sektoru i javnoj vlasti na svim nivoima, zatim u poreskoj politici i u načinu borbe protiv korupcije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.