U trendu

Prezaduženi AB InBev prodaje australijsku pivaru Japancima

BRISEL – Kompanija Anhojzer-Buš InBev, najveći proizvođač piva u svetu, prodaje svoju pivaru u Australiji japanskom Asahiju.

Pivarski div sa sedištem u Belgiji, opterećen dugom zbog kupovine svog najvećeg rivala SABMilera 2016. godine, saopštio je danas da je pristao da se odrekne australijske podružnice „Karlton & Junajted Brueris“ (Carlton & United Breweries) za 16 milijardi australijskih dolara (11,3 milijarde američkih dolara), prenosi Rojters.

U saopštenju AB InBev-a se navodi da će se veći deo novca od tog posla, za koji se očekuje da će biti okončan u prvom kvartalu 2020., iskoristiti za smanjenje duga.

Prodaja dolazi samo nedelju dana nakon što je AB InBev odložio inicijalnu javnu ponudu (IPO) za svoje azijsko poslovanje. Kompanija je saopštila da su određeni faktori, uključujući tržišne uslove, zaustavili njihove planove o prodaji 15 procenata azijskog biznisa.

Ono što je moglo da bude najveća berzanska flotacija na globalnom nivou ove godine, od koje se očekivalo da donese pivari do 9,8 milijardi dolara, završilo se kao treće najveće po vrednosti odustajanje ikada zbog cene koju investitor nisu prihvatili.

Neto dug AB InBev-a na kraju 2018. godine iznosio je 102,5 milijardi američkih dolara, što 4,6 puta nadmašuje profit kompanije pre kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA), navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.