U trendu

Price o zabrani rudarenja koriste se u politicke svrhe

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da su zlato, bakar i litijum kritične mineralne sirovine u svetu bez kojih nema privrednog razvoja, a da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je bogata tim sirovinama.

Ona je istakla da je potreban strateški pristup kada je reč o razvoju rudarstva, bez kojeg je nemoguć privredni razvoj.

„Litijum, bakar, zlato su kritične mineralne sirovine u svetu, a to je nešto što Srbija ima. Treba svi da znamo da bez tih sirovina nema automobila, vetrogeneratora, solarnih elektrana. Bez litijuma nema mobilnih telefona. Litijum je vrlo neravnomerno raspoređen u svetu, malo zemalja ga ima, a Srbija je jedna od njih i mislim da o tome da li ćemo to bogatstvo iskoristiti ili ne treba da razgovaramo“, rekla je Mihajlović.

Ona je ponovila da je na zahtev građana obustavljen projekat „Jadar“, ali da priče o zabrani rudarenja koriste isključivo u političke svrhe.

„Potreban nam je strateški pristup i treba argumentovano da razgovaramo o svemu i da vidimo da li želimo i u kojoj meri da se razvijamo. Sve priče o zabrani rudnika služe samo u političke svrhe i time se ugrožava ne samo rudarstvo, već i kompletna privreda“, rekla je Mihajlović gostujući na TV Hepi, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

Navela je da Srbija i te kako može da zarađuje od rudarstva i dodala da je promenjen zakon i da sada bilo koja kompanija koja eksploatiše rudu mora prvo da je ponudi našem tržištu, pa tek onda da je izvozi.

„Kada je reč o litijumu, ideja je bila da ovde imamo ne samo preradu rude, već i fabriku baterija i fabriku električnih vozila“, rekla je Mihajlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar