U trendu

Prihodi Uprave carina uvećani za 21 odsto u 2021.

BEOGRAD – Prihodi Uprave carine su u 2021. bili veći za 1,1 milijardu evra ili 21 odsto u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je danas v.d. direktora Uprave carine Branko Radujko.

„Toliki rast je postignut, pre svega, snažnim insistiranjem na doslednoj primeni zakona i carinskih propisa, naveo je Radujko na konferenciji za medije.
On je rekao da su „prihodi koje je Uprava carina naplatila za državni budžet u 2021. godini veći u odnosu na prethodnu za 21 odsto, odnosno za 130 milijardi dinara ili 1.115 miliona evra“.

Prihodi su veći i u odnosu na rekordnu 2019. godinu u kojoj nije bilo pandemije kovida 19 i to za 15 odsto, rekao je Radujko.

Kako je naveo kroz uspešno vođenje sudske postupke Uprava je prošle godine uštedela državi više od 1,1 miliona evra i 156 miliona dinara.

Tokom godine dana Unutrašnja kontrola Uprave carine imala je 20 inicijativa za disciplinski postupak u odnosu na 38 carinskih službenika, zbog sumnji na prekršaje u radu i eventualne koruptivne postupke.

On je rekao da su iz lošeg početka, zbog ružnih priča u javnosti o Upravi carine, godina završena veoma dobro „subjektivno rečeno i impresivno“, te da je u državni budžet uneto 750 milijardi dinara.

„Puno smo se bavili našim zaposlenima, razgovarali, slali vrednosne poruke, odlučni da uradimo dobre stvari za državu, budžet a tako i građane“, rekao je on.

Dodao je da je bilo značajnih kadrovske promene i u Upravi, i po carinarnicama, te da se vrši svakodnevna stalna kontrola dosledne primene carinskih propisa, i da se prema svakoj stranci i uvozniku carina ponaša jednako.

„Nema povlašćenih i diskriminisanih i to je donelo rezultat“, rekao je Radujko.

Za godinu dana carina je zaplenila 717 kilograma narkotika, 1, 4 miliona komada cigareta, četiri tone tone duvana, 321.000 litara naftnih derivata, 160.000 doza lekova i rastvora, 11,5 kilograma zlata, 23.000 litara alkoholnih pića, 130 vrednih kulturnih dobara, 537 komada oružja i municije, a sprečena je trgovina ljudima odnosno otkriveno 674 ilegalnih migrantima, te zaplenjeno pet miliona evra.

„Za budućnost je najvažnija stvar Uprave, ali i privrede, što smo pokrenuli ambiciozan projekat digitalizacije carinskih postupaka što smo dužni da obezbedimo privredi“, rekao je on.

Dodao je da je dobar primer inicijativa Otvoreni Balkan gde se već izbegava nepotrebna papirologija i čekanje po šalterima, da se dokumentacija putuje elektronski, odnosno proverava ono što je odredila analiza rizika.

„Danas imamo sistem između nas i Severne Makedonije, i njih i Albanije. Puno je urađeno. Ambicija je da takav sistem proširimo na sve granične prelaze, i na sve susede“, rekao je on.

Radujko je najavio da će narednih nedelja proraditi i elektronska licitacija, kao aplikacija Uprave carine u kojoj će kupci biti pod šiframa što će smaniti rizik od zloupotreba i grešaka ljudskog faktora.
Radujko je naglasio značaj vrlo dobre, sveobuhvatne i pravovremene saradnje sa drugim državnim organima, posebno istakavši MUP, tužilaštva i BIA, koja omogućava dobre rezultate u zaštiti države.

On je poručio da će Uprava carine nastaviti da insistira na punoj primeni zakona i carinskih propisa po principu „jednako za sve“, i najavio aktivnosti za unapređenje rada ali i uslova rada carinskih službenika.

Posebno je podvukao značaj procesa digitalizacije koji uz smanjenje mogućnosti zloupotreba omogućava privredi da radi efikasnije, što doprinosi da država bude razvijenija i bogatija.

„Činimo sve da Srbija bude atraktivnija i za putnike i investitore, a da naši građani i privreda imaju što jednostavnije procedure“, rekao je i zahvalio se matičnom Ministarstvu finansija, Vladi Srbije i predsednik države na podršci.

Odgovarajući na pitanja novinara o sistemu Otvoreni Balkan, Radujko je rekao da na prelazu Preševo do sada nije bilo problema.

Ukazali su na značaj omogućavanja digitalnog povraćaja PDV-a strancima posredstvom sistema Global Blu o čemu strance informišu na granici, i prihvatili da bi kampanjom to trebalo da se učini šire poznatim.

Radujko je rekao i da sa srpske strane, što se tiče policije i carine, kod mosta Bratoljub koji spaja Ljuboviju i Bratunac, sve funkcioniše bez problema i non-stop, te da se nada da ubuduće neće biti zastoja ni sa strane organa Bosne i Hercegovine.

Odgovorajući na pitanje o, kako su izveštavali mediji, malverzacijama u vreme bivšeg direktora Uprave carine, Radujko je istakao da je to delegirano nadležnim tužilaštvima i policiji.

Novinarima je danas rečeno i da je zaplenjena slika Paje Jovanovića zbog specijalnih uslova čuvanja u trezoru Narodne banke Srbije.

Dogovoreno je da se zaplenjeni narkotici predaju policiji i tužilašstvu, da je uvoz iz Kine prošle godine porastao za 29 procenata, te da je i uz veće kontrole prošle godine otkriveno manje ilegalnih migranata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar