U trendu

Privatna potrošnja u SAD skočila 2,1 posto u janauru

VAŠINGTON – Privatna potrošnja u SAD porasla je u januaru iznad očekivanja, ali je nastavljen i pritisak na povećanje cena, pri čemu je stopa inflacije prošlog meseca dostigla 7,5 posto međugodišnje, najviši nivo u poslednje četiri decenije.

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je danas da je privatna potrošnja, koja čini više od dve trećine ekonomske aktivnosti u SAD, porasla za 2,1 odsto u januaru nakon pada od 0,8 odsto u decembru.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su rast privatne potrošnje od 1,5 odsto.

Skoku potrošnje doprinela je ogromna štednja i rast plata usled manjka kadrova na tržištu rada.

Oporavak potrošnje mogao bi dodatno da ublaži prognoze o naglom usporavanju privrednog rasta u prvom kvartalu. Mnogi ekonomisti su podigli svoje procene rasta bruto domaćeg proizvoda za ovaj kvartal, nakon snažnih pokazatelja o prometu na malo u januaru. Podaci o maloprodaja uglavnom pokrivaju deo potrošnje na robu.

Procene privrednog rasta u SAD za tekući kvartal su oko 2,0 posto na godišnjem nivou. Američka ekonomija je u četvrtom tromesečju porasla za 7,0 procenata.

Ipak, postoji bojazan da bi ekonomski rast mogao da bude ometen zbog skoka cena nafte, koje su u četvrtak premašile nivo od 100 dolara po barelu usled straha od poremećaja isporuka „crnog zlata“ na tržište nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba.

Prema rocenama kompanije Mudis Analitiks, cene nafte od 100 dolara po barelu bi smanjile rast američkog BDP-a za 0,1 procentni poen u drugom tromesečju i za 0,5 procentnih poena u trećem kvartalu, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.