U trendu

Privredna komora Vojvodine obeležila 104 godine postojanja

NOVI SAD – Privredna komora Vojvodina obeležila je 104 godine rada, uz brojne goste i privrednike sa kojima sarađuje.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović koji je istakao da PKV ima misiju povezivanja privrednika u zemlji i inostranstvu, povezivanja i umrežavanja komorskog sistema, promocije privrede i afirmacije najboljih i da sve to obavlja na odgovoran, profesionalan i efikasan način.

Naglasio je da su aktivnosti PKV bile su vidljive i konkretne i da su doprinele rezultatima koje su privrednici ostvarili u proteklim godinama, tako da privreda Vojvodine ostvaruje veoma dobre rezultate, uprkos izazovima vremena u kojem živimo.

„To najbolje potvrđuje činjenica da je, između ostalog, u 2022. godini zabeležen rast industrijske proizvodnje od 4,2 posto, a vrednost izvoza veća je za 23 posto nego prošle godine. U ukupnom izvozu dominira prerađivačka industrija, a vrednost izvoza agrarnih proizvoda, uz rast od 11,2 posto, prošle godine premašio je 2,1 milijardu evra“, naveo je Mirović.

Dodao je da je najvažniji indikator ukupnog stanja privrede stopa nezaposlenosti koja je u ovom trenutku najniža u nekoliko poslednjih decenija, te da danas imamo manje od 89.000 nezaposlenih lica.

„Privreda je oblast koja pokreće sve druge društvene oblasti, tako da je i u minuloj 2022. godini uspela da kroz razne pokazatelje zaradi i za druge oblasti i otuda veoma abiciozni programi na svim nivoima vlasti koji podrazumevaju ulaganje u socijalnu sferu, u razvoj univerziteta, u zdravstvo, u školstvo, a neki od tih projekata biće realizovani ovde u Novom Sadu“, poručio je Mirović.

Predsednik PKV Boško Vučurević rekao je da tradicija duga više od jednog veka čini tu organizaciju jednom od najstarijih poslovno-privrednih institucija u Srbiji.

„Na tu činjenicu smo veoma ponosni. Nastavićemo da radimo u službi privrede i privrednika. PKV i Pokrajinska vlada nastaviće zajedno da rade na promociji privrednih potencijala i umrežavanju privrednika iz Vojvodine sa partnerima iz zemlje i sveta“, rekao je Vučurević.

On je dodao da podaci NBS od juče pokazuju da smo prošlu godinu završili sa rastom BDP-a od 3,2 odsto, da su procene MMF-a I Narodne banke za ovu godinu su rast između 2 i 3 odsto.

„Što se tiče industrije u Vojvodini imamo rast od 4,2 odsto, dok će na republičkom nivou biti 2 odsto“, rekao je Vučurević.

Najuspešnijim privrednicima na svečanosti su dodeljena, po 60. put, godišnja priznanja PKV „Kosta Mirosavljević“ za značajna privredna ostvarenja u oblastima poljoprivrede, industrije i usluga u AP Vojvodini kao i novinarska nagrada „Zlatno pero privrede“.

U ime dobitnika, na svečanosti se obratio predsednik „M&I Systems Group“ Vladan Balaban, istakavši da je danas veliki dan za sve laureate jer su dobili prestižnu nagradu za svoj rad i privredne aktivnosti.

„Ovo je nagrada svih nas, svih zaposlenih u našim kompanijama za višedecenijski rad, i svih koji su pružali podršku našim kompanijama“, izjavio je Balaban.

Priznanja su uručena predstavnicima kompanija „MK Agriculture“, „MasterplastYU“, „ComData“ , najuspešnijem privredniku Vladanu Balabanu, predsedniku „M&I Systems Group“, i privrednici Milani Sekulić iz kompanije „Makitrans“.

Uručeno je i priznanje „Zlatno pero privrede“ novinaru Radio Novog Sada Slobodanu Šorku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.