Privredna saradnja Srbije i Mađarske na visokom nivou

BEOGRAD – Robna razmena između Srbije i Mađarske beleži kontinuirani rast kao i mađarske investicije u srpsku privredu, a ta susedna zemlja je treći po važnosti spoljnotrgovinski partner Srbije u EU, rekla je danas ministarka privrede Anđelka Atansaković tokom razgovora sa ambasadorom Mađarske u Beogradu Atilom Pinterom, saopštilo je Ministarstvo privrede.

„Zajednički infrastrukturni projekti su od bilateralnog i regionalnog značaja. Završetak modernizacije železničke pruge Beograd – Budimpešta još više će učvrstiti naše prijateljske veze i približiti građane dve susedne države“, rekla je Atanasković.

Ministarka je istakla da se Mađarska nalazi na trećem mestu među trgovinskim partnerima Srbije u EU, odmah iza Nemačke i Austrije.

„Izuzetna ekonomska saradnja se ogleda i u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmeni koja je do novembra 2020. godine iznosila 1,7 milijardi evra“, rekla je Atanasković.

Ambasador Pinter je istakao zadovoljstvo zbog rezultata koje mađarske kompanije ostvaruju u našoj zemlji.

On je rekao da je ukupna vrednost njihovih investicija u našoj zemlji 75 miliona evra, od čega je 25 miliona dala mađarska vlada kao podršku ulaganjima koje devet mađarskih kompanija realizuje širom Srbije.

Na sastanku je bilo reči i o jedanaestom zasedanju Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju koje je planirano da se održi u Beogradu u prvoj polovini godine.

Kopredsednici komisije su ministarka Atanasković i ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto, saopštilo je Ministartstvo privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.