U trendu

Privredni pad SAD 3,5 posto prošle godine, najveći od 1946

VAŠINGTON – Sjedinjene Države su u 2020. zabeležile privredni pad po godišnjoj stopi od 3,5 posto, najveći od Drugog svetskog rata, zbog razornog uticaja pandemije kovid-19 u uslužnim delatnostima, kao što su ugostiteljstvo i avio-saovraćaj.

Privreda SAD-a je, međutim, poslednji kvartal 2020. zaključila s rastom od 4,0 procenta međjugodišnje, prema današnjoj fleš proceni američkog Ministarstva privrede, prenosi CNBC.

Američka ekonomija je ušla u recesiju u februaru prošle godine, mesec dana pre nego što je Svetska zdravstvena organizacija proglasila zaraznu bolest kovid-19 pandemijom, nakon čega je bruto domaći proizvod pao za rekordnih 31,4 posto u drugom tromesečju, da bi se u naredna tri meseca oporavio za 33,4 procenta.

U poslednjem lanjskom tromesečju najveći pozitivan doprinos BDP-u dali su rast izvoza, nerezidencijalna fiksna ulaganja, potrošnja stanovništva, stambene investicije i povećanje zaliha, dok je negativan uticaj imao pad državne potrošnje na saveznom, kao i na nivou pojedinačnih država i lokalnih samouprava.

Rashodi za ličnu potrošnju, koji čine 68 posto ukupne američke ekonomske aktivnosti, porasli su u četvrtom kvartalu za 2,5 odsto.

Bruto privatne domaće investicije su skočile za 25,3 procenta, dok su državna potrošnja i javne investicije opale za 1,2 posto.

Analitičari predviđaju snažan oporavak aktivnosti kasnije tokom 2021. godine, nakon što vakcine protiv korone budu šire distribuirane i kada se ekonomija vrati u relativno normalno stanje.

„Za ekonomiju sada nije ništa važnije nego da se ljudi vakcinišu. Ima dobrih pokazatelja koji će podrupreti jačanje ekonomije u drugoj polovini ove godine“, rekao je u sredu predsednik Federalnih rezervi DŽerom Paule, napominjući ipak da postoje „znatni rizici“ u pogledu ove prognozu koji zavise od razvoja situacije s virusom.

FED je na juče završenoj dvodnenoj sednici zadržao ključne kamatne stope na nepromenjenom nivou, i ostao pri odluci o kupovini obveznica u vrednosti od najmanje 120 milijardi dolara mesečno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.