U trendu

Privredni rast Britanije 0,1 odsto u oktobru

LONDON – Britanska ekonomija je u oktobru porasla za 0,1 odsto na mesečnom nivou, što je manje od očekivanja, saopštila je danas Nacionalna kancelarija za statistiku (ONS).

Bruto domaći proizvod Britanije je za 0,5 odsto manji nego u februaru 2020, poslednjem mesecu pre uvođenja lokdauna u zemlji zbog kovida-19, prenosi Rojters.

Ekonomisti su u anketi britanske agencije predviđali rast od 0,4 procenta u oktobru.

Oktobarski rast je podržalo kontinuirano povećanje broja poseta građana lekarskim odrinacijama u Engleskoj, što je doprinelo da ukupan britanski dominantni sektor usluga zabeleži rast od 0,4 odsto u posmatranom mesecu.

Nasuprot tome, industrijska proizvodnja je pala za 0,6 procenata, usled velikog pada proizvodnje električne energije i gasa i vađenja ruda i kamena.

Proizvodni sektor je stagnirao zbog problema u lancu snabdevanja i nedostatka radne snage.

Građevinarstvo je zabeležilo najveću stopu pada od aprila 2020, od čak 1,8 odsto u odnosu na septembar.

Slabi pokazatelji će verovatno podići očekivanja da će Banka Engleske sledeće nedelje ponovo odlučiti da ostavi kamatne stope na nepromenjenom nivou, uprkos tome što je nedavno nagovestila da je na putu njihovog prvog povećanja od izbijanja pandemije.

Britanska ekonomija se snažno oporavila ranije ove godine od pada od skoro 10 odsto u 2020. Međutim, oporavak je usporio poslednjih meseci pošto su problemi u lancu snabdevanja pogodili proizvođače, i očekuje se da će još više izgubiti zamajac zbog novih kovid pravila usmerenih na sprečavanje širenja omikron varijante virusa, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar