U trendu

Privredni rast evrozone 2,2 posto u trećem kvartalu

LUKSEMBURG – Privreda evrozone zabeležila je rast od 2,2 posto u trećem kvartalu 2021. u odnosu na prethodno tromesečje, po desezoniranim podacima, prema danas objavljenoj proceni Evrostata, statističkog zavoda Evropske unije.

Istovremeno, bruto domaći proizvod EU je porastao na kvartalnom nivou za 2,1 procenat, navodi se u saopštenju na veb sajtu Evrostata.

Najveći rast BDP-a u odnosu na drugo tromesečje zabeležila je Austrija (+3,8%), zatim Francuska (+3,0) i Portugalija (+2,9%). Najniže stope rasta su imali Rumunija i Slovačka (po +0,4%), a privredni rast Litvanije je iznosio nula odsto.

U poređenju sa trećim tromesečjem prošle godine, privredna ekspanzija u evrozoni iznosi 3,9 odsto, a u 27/-.članoj EU 4,1 odsto.

Na osnovu desezoniranih podataka, obim BDP-a u evrozoni i EU i dalje je za 0,3 procenta, odnosno za 0,1 posto, respektivno, ispod nivoa u četvrtom kvartalu 2019, poslednjem pretpandemijskom tromesečju.

Evrostat je takođe objavio u odvojenom izveštaju da je broj zaposlenih u evrozoni i EU porastao u periodu jul-septembar za po 0,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok na godišnjem nivou beleži rast od 2,1 posto u oba bloka.

Po rastu zaposlenosti na kvartalnom nivou su prednjačile Irska (+4,0%), Španija (+2,6%), Litvanija (+2,1%), Estonija i Grčka (obe po +1,9%), dok je pad zaposlenosti zabeležen u Letoniji (-2,0%), a u Finskoj je broj zaposlenih ostao na nepromenjenom nivou u odnosu na drugo tromesečje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.