U trendu

Privrednici: Forum prilika za unapređenje saradnje SRB i TUR

BEOGRAD – Na Srpsko-turskom biznis forumu u Beogradu predstavnici kompanija obe zemlje istakli su da su u poslednjih nekoliko godina potignuti značajni rezultati po pitanju spoljnotrgovinske razmene i izrazili očekivanje da će poslovna saradnja dve zemlje, zahvaljujući tom skupu, biti dodatno unapređena.

Na forumu u Palati „Srbija“ danas se predstavilo gotovo 500 privrednika iz više od 330 srpskih i turskih kompanije iz najrazličitijih oblasti, od medicine, preko poljoprivrede i građevine, do IT sektora i mašinske industrije.

Privrednici dve zemlje učestvovali su na ovom forumu, kako bi predstavili svoje kompanije i razmenili iskustava sa kolegama, u cilju sklapanja novih poslovnih ugovora i unapređenja ekonomske saradnje Srbije i Turske.

Privrednik iz Turske Guven Bariš Juksel, vlasnik građevinske kompanije „Karel“ izrazio je zahvalnost liderima Srbije i Turske što su u prethodnom periodu kreirali „dobre trase“ i stvorili uslove za razvoj poslovanja u obe zemlje.

„Došao sam iz Turske i predstavljam svoju građevinsku firmu i očekujem da ću proširiti svoje poslovanje kako u Turskoj, tako i u ostalim delovima sveta“, rekao je Bariš za Tanjug.

Naveo je da je njegova firma umnogome doprinela drumskom razvoju Turske i istakao da je bila deo projekta izgradnje Čanakala mosta u Turskoj, koji spaja Evropu i Aziju.

Poručio je da je cilj njegovog učešća na Forumu da predstavi svoju firmu i grad srpskim kompanijama, jer je otvoren za nove poslovne prilike u Beogradu i Srbiji.

Srpski preduzetnik i vlasnik kompanije iz Novog Pazara „Mujen“ Enver Šukurica rekao je za Tanjug da se njegova firma bavi kupoprodajom nekrtnina, ali i turizmom i ugostiteljstvom.

Ocenio je da su međunarodni poslovni skupovi, poput Srpsko-turskog biznis foruma, od izuzetnog značaja za domaće kompanije, jer se na taj način pružaju prilike za nova partnerstva i investicije.

Naglasio je da je suvlasnik njegove firme upravo iz Turske, kao i da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom sa kompanijama iz te države.

„Nadam se da će nakon ovog Biznis foruma biti ostvarena nova prijateljstva i da će se zaključiti novi partnerski ugovori“, kazao je Šukurica.

Direktorka kompanije nameštaja JAF Melanija Pavlović navela je da njena firma trguje pločastim materijalom i drvnom građom, i da u Srbiji posluje od 2008. godine, a da sa turskim kompanijama sarađuje od 2014.

„Mi imamo veliki uvoz iz Rumunije, gde su dve najveće turske fabrike od kojih se jedna bavi medijapanom, a druga univerom i sirovom ivericom. Isto tako veliku saradnju imamo i sa kompanijama iz Istanbula, Ankare i Kastamona“, rekla je Pavlović.

Smatra da saradnja dve zemlje u razmeni dobara, roba i usluga na ovakvim Forumima može da se intenzivira i ojača.

Sagovornik Tanjuga na Biznis forumu bio je i Aleksandar Međedović iz Turskog odbora za spoljnu ekonomiju DEIK, koji je ocenio da su turska i srpska ekonomija ostvarile ozbiljne rezultate u poslednjih nekoliko godina kada je u pitanju spoljnotrgovinska razmena između dve zemlje.

„Predsednici su stavili novi cilj da se dođe do pet milijardi dolara spoljnotrgovinske razmene i to smatram jako ambicioznim planom, koji će se jednog dana sigurno ostvarirti“, rekao je Međedović.

Istakao je da oba tržišta imaju jako dobru ponudu i da vlada uzajamno interesovanje za trgovinu roba i usluga između Srbije i Turske.

Naveo je da Turska ima jako dobru tehničku opremu, mašineriju, sirovine i komponente koje mogu da se koriste u srpskoj industriji, kao i širok spektar proizvodnje u domenu poljoprivrede, robe široke potrošnje i tekstila.

Prema njegovim rečima, turski privrednici zainteresovani su za specifične komponente iz elekrtoindustrije, hemiju, petrohemiju, naftne derivate, kao i prozvode agroindustrije koji potiču iz Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar