U trendu

Privrednicima u Srbiji i dalje najveći izazovi snabdevanje energentima i poremećaji na …

Privrednici u Srbiji ostvarili su u prvom kvartalu ove godine stabilne poslovne performanse ali sporiju dinamiku rasta u poređenju sa istim periodom 2022. godine, pokazuje najnovija anketa Privredne komore Srbije (PKS) „Poslovna aktivnost privrednih subjekata u Srbiji“.

Najveći izazovi za kompanije i dalje su snabdevanje energentima i poremećaji na tržištu sirovina i repromaterijala.

Rađeno na uzorku od skoro 1.800 kompanija, ovo istraživanje PKS pokazuje da više od polovine ispitanika (53 odsto) očekuje poboljšanje performansi u drugom kvartalu ove godine, 36 posto isti nivo prometa, dok 11 procenata ispitanih prognozira smanjenje prometa.

Skoro četvrtina ispitanika (23 odsto) je ostvarila rast prometa u odnosu na prethodni kvartal, dok je više od trećine anketiranih održalo isti promet (35 odsto), navela je PKS u sopštenju.

Smanjenje prometa u odnosu na četvrti kvartal 2022. godine zabeležio je 41 odsto anketiranih.

Najveći optimizam pokazuju anketirani iz turizma, gde 77 odsto ispitanika očekuje veći promet u drugom kvartalu ove godine, dok se značajnijem rastu prometa u istom periodu nadaju i u sektorima građevinarstva, metalske i drvne industrije.

„S druge strane, zabrinjava podatak da troškovi inputa nastavljaju da rastu. U odnosu na prethodni kvartal povećani su kod 63 odsto ispitanika. Pored toga, 37 opdsto anketiranih povećalo je cene gotovih proizvoda odnosno usluga, dok je 56 odsto anketiranih cene zadržalo nepromenjene u odnosu na prethodni kvartal“, navela je PKS.

U pogledu kretanja izvoza, prema rezultatima ankete, privrednici pokazuju značajni optimizam za drugi kvartal ove godine, gde 44 odsto očekuje rast međukvartalnog izvoza, dok 47 odsto očekuje isti nivo izvoza.

Za drugi kvartal 2023. godine, 90 odsto anketiranih uvoznika očekuje isti ili povećan obim uvoza u odnosu na prethodni kvartal, dok rezultati pokazuju da 78 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno finansijskih sredstava za optimalno finansiranje poslovanja.

„Zaposlenost je relativno stabilna, a ohrabruje što je učešće ispitanika koji u drugom kvartalu ove godine očekuju povećanje zaposlenih za 1,4 procentni poen više od istog pokazatelja 2022. godine. I u prvom kvartalu 2023. godine zaposlenost je bila stabilna imajući u vidu da 85 odsto anketiranih nije smanjilo broj zaposlenih, kao i da 95 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u narednom kvartalu“, navedeno je u saopštenju.

„Međutim, zabrinjavajuće je da više od polovine ukupno anketiranih smatra da u Srbiji nema dovoljno adekvatnih kadrova“, navela je PKS.

Kompanije koje su učestvovale u aprilskoj anketi PKS zapošljavaju skoro 245.000 radnika, prema finansijskim izveštajima u 2021. godini ostvarile su 24,3 milijarde evra poslovnog prihoda.

Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu ove godine te kompaniije su dostigle robni izvoz u vrednosti od 2,2 milijarde evra, što je za četiri odsto više u odnosu na isti period 2022. godine.

Oko 17 odsto kompanija iz uzorka ima strani osnivački kapital.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar