Priznanje PKS i Komorskom investicionom forumu

BEOGRAD – Privredna komora Srbije saopštila je večeras da su u Berlinu Srbija i premijerka Ana Brnabić dobili posebno priznanje kancelarke Angele Merkel za proces digitalizacije, kao i da Srbija ima podršku Nemačke za jacanje privatnog sektora, kao i za regionalno povezivanje.

Nemačka kroz razvojne projekte pruža snažnu finansijsku i ekspertsku podršku Srbiji i u drugim oblastima koje su u vrhu prioriteta Privredne komore Srbije, kao što su uvođenje dualnog obrazovanja i unapređenju tržišta rada prema potrebama privrede, digitalizaciji, podizanju konkurentnosti i internacionalizaciji naših kompanija, saopštila je PKS.

Podsećaju i da osim što su nemačke kompanije u vrhu liste stranih investitora u Srbiji, zapošljavaju 60.000 radnika i angažuju domaće firme za svoje dobavljače.
Premijerka Ana Brnabić je, na današnjoj konferenciji sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, posebno istakla pomoć GIZ-a, u uspostavljanju Centra za digitalnu transformaciju privrede pri PKS, koji je fokusiran na podršku digitalizaciji malih i srednjih preduzeća.

Upravo u ovoj oblasti Srbija i premijerka Brnabić lično dobili su posebno priznanje kancelarke Merkel koja je ocenila da „Srbija po pitanju digitalizacije prednjači i da je to dobar signal mladim ljudima ”. To je investicija u budućnost, dodala je nemačka kancelarka.

„Želimo da pokrenemo novi talas nemačkih investicija, više razvojnih centara nemačkih kompanija, veće investicije u istraživanja i razvoj, zajedničke nastupe na trećim tržištima. Sve to bi za Srbiju bio ogroman uspeh“, naglasila je Brnabić.

Govoreći o odnosima u regionu, potrebi pomirenja i zapadnobalkanskim perspektivama premijerka Brnabić je poručila da na tome svi u regionu treba zajedno da rade, uz podršku Nemačke, EU i drugih međunarodnih partnera.

„Znam da možemo da izgradimo lepši, bolji i prosperitetniji Balkan za sve“, rekla je Brnabić i ocenila da je Komorski investicioni forum Zapadnog Balkana – zajednička regionalna komora jedina, koja trenutno najviše radi na uspostavljanju budućeg zajedničkog tržišta u regionu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.