U trendu

Prodaja kovid vakcina AstraZeneke iznosila lani 3,9 mlrd $

LONDON – Vakcina protiv kovida-19 bila je drugi najprodavaniji proizvod AstraZeneke prošle godine, sa iznosom od 3,9 milijardi dolara, posle leka protiv raka pluća Tagriso, koji je doneo prihod od preko 5,0 milijardi dolara, objavila je danas anglo-švedska farmaceutska kompanija.

AstraZeneka predviđa veći prihod od prodaje za 2022, a podigla je i svoju godišnju dividendu prvi put u poslednjih 10 godina, pošto je njen profit u četvrtom kvartalu 2021. nadmašio očekivanja, ali je upozorila da će rast prodaje njenih proizvoda protiv kovida-19 opasti, prenosi Rojters.

Prihodi AstraZeneke su u poslednjem lanjskom tromesečju uzleteli za 63 procenta na 12,01 milijardu dolara, po fiksnom kursu dolara, naspram očekivinaih 10,79 milijardi dolara, koliko su predviđali analitičari.

Prema saopštenju kompanije, očekuje se da će prodaja vakcine protiv kovida ove godine pasti između najnižeg i srednjeg nivoa u rasponu koji ide do 20 procenata, i da će bruto profitna marža od tog proizvoda biti ispod proseka kompanije.

Očekivani pad prodaje korona vakcine će verovatno biti tek delimično nadoknađen rastom prodaje leka za antitela, Evušeld, dodaje se u saopštenju.

Ukupna prodaja svih proizvoda AstraZeneke skočila je prošle godine za 38 posto na 37,42 milijarde dolara, obračunato po fiksnom kursu.

Za 2022. godinu, analitičari trenutno prognoziraju zaradu po akciji od 6,68 dolara i prodaju od 42,73 milijarde dolara, prema anketi Refinitiva.

Akcije AstraZeneke, listirane na Londonskoj berzi, porasle su danas za oko 4,0 odsto na trgovanju do 9:00 časova po srednjoevropskom vremenu.

Iz kompanije su poručili da će zemljama sa niskim prihodima nastaviti da isporučuju korona vakcinu na neprofitnoj osnovi, i da su formrali posebnu organizacionu jedinicu čija će aktivnost biti fokusirana na napore za borbru protiv korona virusa i drugih respiratornih infekcija.

Ova kompanija, koju analitičari vide kao jednog od najbrže rastućih velikih proizvođača lekova, uglavnom zahvaljujući novim terapijama protiv raka, takođe je saopštila da će povećati godišnju dividendu za 10 centi na 2,90 dolara, prvi put u deceniji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar