U trendu

Prodaja nemačkog piva ponovo porasla posle pandemije

Prodaja nemačkog piva porasla je 2022. godine, pošto su nemačke pivare dve godine bile pogodjene merama ograničenja uvedenim zbog kovida-19, ali je i dalje manja nego pre pandemije.

Federalna statistička kancelarija objavila je danas da su nemačke pivare i distributeri prošle godine prodali oko 8,8 milijardi litara piva, što je 2,7 odsto više nego 2021.

Prodaja piva u Nemačkoj, koja čini više od četiri petine ukupne prodaje, porasla je za četiri odsto na 7,2 milijarde litara. To je i dalje pet odsto manje nego pre pandemije, 2019. godine.

Ukupan izvoz piva je smanjen. Iako su nemačke pivare izvezle oko 806 miliona litara piva u druge zemlje Evropske unije, što je 7,8 odsto više nego godinu dana ranije, izvoz u ostale zemlje je opao za 12,4 odsto na oko 716 miliona litara.

Pivarama nije pomoglo ni Svetsko prvenstvo u fudbalu, tokom kojeg prodaja piva obično skoči. Ove godine se medjutim to nije desilo, pošto se Mundijal u Kataru održavao kada je u Evropi počela zima.

Iako je su se donekle oporavile posle zatvaranja restorana i barova tokom pandemijske krize 2020. i 2021, nemačke pivare se bore s dugoročnim trendom opadanja prodaje na koju utiču zdravstveni i drugi faktori.

Prema zvaničnim podacima, prodaja piva je tokom poslednje decenija opala za 7,4 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar