U trendu

Prodaje se jahta ukrajinskog oligarha Medvedčuka zaplenjana u Hrvatskoj

LONDON – Dvesta miliona dolara vredna jahta u vlasništvu sankcionisanog ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka, koja je početkom ove godine zaplenjena u Hrvatskoj, biće prodata na aukciji, piše londonski Gardijan.

Ukrajinska vlada je saopštila da je hrvatski sud presudio da Medvedčukova 92,5 metara dugačka jahta Rojal Romans treba da bude preneta na ukrajinsku Agenciju za povrat i upravljanje imovinom (ARMA), navodi list.

Bivši ukrajinski poslanik i Putinov saveznik Medvedčuk uhapšen je u Ukrajini u aprilu, ali je oslobođen i izručen Rusiji u razmeni zarobljenika u septembru.

ARMA je specijalan ogranak ukrajinske vlade zadužen za „pronalaženje, praćenje i upravljanje imovinom stečenom korupcijom“.

Ta agencija je najavila da će jahtu prodati na aukciji, što će biti prva takva prodaja od koje će Ukrajina profitirati otkako su zapadne vlade zaplenile imovinu većeg broja oligarha posle početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru. 

ARMA je potvrdila da su njihovi agenti doleteli u Hrvatsku i pregledali zaplenjenu jahtu, koju je izgradio holandski brodograditelj superjahti Fidšip 2005. godine.

Jahta raspolaže kabinama za smeštaj 14 gostiju i bazen širok četiri metra, a na njoj može da boravi ukupno 21 član posade. 

Inače, u septembru je na aukciji prodata 72,5 metara dugačka superjahta ruskog oligarha Dmitrija Pumpjanskog nepoznatom kupcu za 37,5 miliona dolara. To je bila prva prodaja takve vrste otkako je Rusija napala Ukrajinu, ali je zarada od te prodaje otišla američkoj investicionoj banci „JP Morgan“, koja je tvrdila da joj Pumpjanski duguje 20,5 miliona evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar