U trendu

Produžen kolektivni ugovor između NSZ i njenog sindikata

BEOGRAD – Ministar za rad Zoran Đorđević potpisao je danas kolektivni ugovor sa direktorom Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Zoranom Martinovićem i predstavnicom Jedinstvene organizacije sindikata NSZ-a Gabrijelom Ivanović kojim se uređuju prava, obaveze i odgovornosti iz radnog odnosa u NSZ-u, kao i međusobni odnosi učesnika.

Prema Đorđevićevim rečima, radi se o produžetku kolektivnog ugovora koji je važio prethodne tri godine i oko kojeg nije bilo spornih pitanja, te je danas produžen na još tri godine.

„Ovo je nastavak kolektivnog ugovora koji je već važio i koji je, zahvaljujući dobrom pregovaranju u ranijem periodu između NSZ i reprezentativnog sindikata, bio potpisan, a u interesu svih radnika on je danas produžen“, rekao je Đorđević novinarima nakon potpisivanja ugovora.

Đorđević je zahvalio poslodavcu, sindikatu i zaposlenima što su bili konstruktivni u svojim pregovorima i dodao da je to pravi primer kako se pregovara, a da to bude u interesu svih strana – i radnika i poslodavca.

„Verujem da će tako biti i sa svim ostalim kolektivnim ugovorima kada je ovo Ministarstvo u pitanju, ali i ostala ministarstva. Mi smo uvek prisutni kada se pregovara, gledamo da se uslovi kreću u realnim okvirima koje može država i poslodavac da pruže radnicima i trudimo se da se prava proširuju gde god za to ima prostora“, naglasio je Đorđević.

Najavio je da će Ministarstvo za rad uvek pomagati da se pregovaranje završi u interesu i jedne i druge strane.

Martinović je kazao da je u NSZ zaposleno oko 1.600 radnika, a jedan broj njih je, navodi, zaposlen na određeno vreme, onoliko koliko je propisala Vlada Srbije.

Kaže da će kolektivni ugovor važiti do 2023. godine i dodao da tokom primene tog ugovora u prve tri godine nije bilo nijedno sporno pitanje uz uverenje da će tako biti i u naredne tri godine.

„Jedinstvena organizacija sindikata je jedini reprezentativni sindikat u NSZ. S obzirom da je za reprezentativnost potrebno 15 odsto od ukupnog broja zaposlenih, oni su daleko iznad tog proseka i imaju skoro više od polovine zaposlenih, što znači da je kolektivni ugovor akt koji izražava volju većine zaposlenih u NSZ“, podvukao je Martinović.

Na pitanje novinara da li u NSZ još uvek važi ograničenje u zapošljavanju, Martinović je potvrdio uz objašnjenje da postoji mogućnost da se, uz saglasnost vladine komisije, zapošljavaju radnici na onim mestima koja su ostala upražnjena.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.