U trendu

Produzen rok do kraja 2023. za zamenu kaveza za koke nosilje

BEOGRAD – Proizvođači konzumnih jaja mogu do kraja 2023. godine da zamene kaveze za koke nosilje, tako da će u vreme otežanih uslova poslovanja zbog pandemije kovid-19, imati dovoljno vremena da se prilagode zakonodavstvu Evropske unije i da koriste sredstva iz IPARD programa, saopšteno je iz Privredne komore Srbije.

Produženje roka za tri godine je rezultat inicijative Grupacije za proizvodnju živinskog mesa i jaja PKS, upućene Ministarstvu poljoprivrede, koje je izmenilo Pravilnik o uslovima za dobrobit životinja, čime je prvobitni rok za zamenu kaveza pomeren sa 1. januara sledeće na 31. decembar 2023.

„Da pravilnik nije izmenjen, proizvodnja bi se smanjila za oko 40 procenata i verovatno bi morali da se oslonimo na uvoz, dok bi mnogi proizvođači čak i odustali od proizvodnje jaja“, rekao je sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda, Nenad Budimirović.

On je podsetio da je na predlog PKS, IPARD program omogućio proizvođačima konzumnih jaja da konkurišu za sredstva usmerena za nove, obogaćene kavezne sisteme.

Istakao je da prema pravilniku o uslovima za dobrobit životinja novi kavezi treba da imaju veću površinu, posebnu opremu za stajanje, veće hranilice i pojilice, drugačiji materijal na podu, nagib ne veći od 14 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar