Program Pokreni se za nauku obezbedio šest miliona dinara za naučna istraživanja

U okviru ovogodišnjeg nacionalnog programa „Pokreni se za nauku“ dodeljena je pomoć od po 600 hiljada dinara za 10 naučno-istraživačkih projekata, iz oblasti očuvanja i zaštite javnog zdravlja, saopšteno je danas.

Istaknuto je da će rezultati nagradjenih projekata biti od izuzetnog značaja za unapredjenje zdravlja ljudi, a neka od podržanih istraživanja baviće se i načinima za rešavanje najvećeg izazova za javno zdravlje u 2020. godini, pandemijom kovid-19.

Medju odabranim projektima su i dizajniranje visoko-osetljivih senzora za pesticide, razvijanje alternativnih biopesticida smanjenog rizika, formulaciju dijetetskih suplemenata baziranih na probioticima i prirodnim bioaktivnim komponentama, razvijanje modela za istraživanje mehanizama nastanka različitih vrsta raka.

Na peti konkurs programa „Pokreni se za nauku“, koji realizuju Centar za razvoj liderstva i kompanija Filip Moris (Philip Morris International) prijavilo se 139 naučnika okupljenih u 33 tima. 

Direktorka odnosa sa naučnom zajednicom za jugoistočnu Evropu u Filip Morisu Tamara Stanković istakla je da kompanija razume važnost povezivanja nauke i privrede.

„Ulažemo velika sredstva u sopstvena naučna istraživanja, ali istovremeno podržavamo i mlade generacije stručnih ljudi u lokalnoj zajednici u kojoj poslujemo. Ohrabruje činjenica da su mladi naučnici svesni sve veće potrebe za novim tehnologijama koje su bazirane na smanjenju štetnosti. Ovaj princip značajno utiče na unapredjenje zdravlja ljudi, što je jedna od misija kompanije Filip Moris. U okviru vizije budućnosti bez duvanskog dima, naša kompanija ulaže i istraživanje i razvoj naučno zasnovanih alternativa koje predstavljaju bolje rešenje u odnosu na cigarete“, kazala je Stanković.

Program „Pokreni se za nauku“ osmišljen je 2015. godine i do sada je obezbedio 25,3 miliona dinara za 32 naučna istraživanja i 75 naučnika koji su učestvovali u njima, kao i četiri ustanove koje su dobile savremenu, specijalizovanu opremu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.