U trendu

Programeri, izvršioci napada i dizajneri najtraženiji u svetu sajber kriminala

BEOGRAD – Programeri, izvršioci napada i dizajneri su najtraženije profesije u zajednici sajber kriminalaca, a zadaci koji se od njih traže uključuju kreiranje malvera i fišing stranica za krađu identiteta, ugrožavanje korporativne infrastrukture, kao i hakovanje veb i mobilnih aplikacija, pokazala je analiza kompanije Kasperski čiji je tim proučavao tržište rada na darknetu.

Analizirano je 227.000 oglasa od 2020. do 2022. godine, programeri su najtraženiji stručnjaci na darknetu i traženi su u 61 odsto oglasa a među njima najviše se traže veb developeri, koji kreiraju razne internet proizvode poput fišing stranica. Cenjeni su i kreatori malvera, kojima je u opisu posla razvoj trojanaca, ucenjivačkog softvera i slično.

Drugo najtraženije zanimanje u svetu sajber kriminala su izvršioci napada, IT stručnjaci koji sprovode napade na mreže, veb aplikacije i mobilne uređaje, sa 16 odsto svih oglasa i od njih se mahom traže akcije koje bi kompromitovale korporativnu infrastrukturu sa ciljem ubacivanja ransomware-a, krađe podataka ili gotovine direktno sa računa.

Za dizajnere kao treću najtraženiju struku objavljeno je 10 odsto oglasa a od njih se uglavnom traži da naprave zlonamerni proizvod, poput fišing stranice ili pisma koje bi bilo teško razlikovati od pravog.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar