U trendu

Proizvođač liftova Otis prodao podružnicu u Rusiji

MOSKVA – Američka korporacija Otis Vorldvajd, koja se bavi proizvodnjom liftova, saopštila je danas da je postigla dogovor o prodaji svoje podružnice „Otis Rusija“ ruskoj investicionoj kompaniji Ajs Divelopment.

„Nakon pažljivog razmatranja globalnih uticaja i posledica aktuelne krize i humanitarne tragedije širom istočne Evrope, uključujući poremećaje u lancu snabdevanja i povećanje propisa, utvrdili smo da Otisovo posedovanje preduzeća u Rusiji više nije održivo“, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Rojters.

Otis je u martu obustavio investicije i porudžbine nove opreme u Rusiji i naveo da će prodaja podružnice pružiti veću sigurnost tamošnjim kolegama, kupcima i Otisovim akcionarima.

„Očekuje se da će kupoprodajni sporazum, koji podleže uobičajenim uslovima odobrenja, uskoro biti zaključen. Po prenosu vlasništva, Ajs Divelopment očekuje da će nastaviti punu proizvodnju u Otisovoj fabrici u Sankt Peterburgu pod novim imenom“, dodaje se u saopštenju.

Taj pogon može da proizvede do 7.000 liftova godišnje, saopštilo je rusko Ministarstvo industrije i trgovine, dodajući da Otis ima najširu servisnu mrežu u Rusiji. Prema navodima ministarstva, preuzimanje je obavila holding kompanija S8 Kepital, ciji je deo Ajs Divelopment.

Ministar industrije i trgovine Denis Manturov je ocenio da je ovaj sporazum važan za industriju u celini i da proizvodna oprema, tehnologija, stručnost i radna mesta ostaju netaknuti kao rezultat dugih pregovora.

„Pored toga, uslovi ugovora garantuju kontinuirano snabdevanje neophodnim rezervnim delovima“, rekao je Manturov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar