U trendu

Proizvođač „Mocart kugli“ ide u stečaj

BEČ – Kompanija „Salcburg čokolade“ iz Grediga, poznate po proizvodnji Mocart kugli, podnela je kod pokrajinskog suda u Salcburgu, zahtev za stečaj.

Zbog ovog neočekivanog kraha sindikalci, zajedno sa radničkim savetom i menadžmentom planiraju da razgovaraju o situaciji i informišu zaposlene.

Iako je proteklih godina preduzeće beležilo dobit, prošle godine ga je pandemija teško pogodila, napisao je direktor Kristijan Šigerl.

Zbog značajno smanjenog broja turista, manifestacija i proslava je došlo do pada prodaje čokoladnih proizvoda, a tako i Mocart kugli.

Pad obrti iz prošle godine moglo je samo delimično biti kompenzovano u novoj poslovnoj godini, međutium, i pored novih klijenata u izvozu i državne korona pomoći i ove godine, zbog prošle beležiće se ogroman gubitak.

„Aktuelni lokdaun i značajni rast cena sirovina, energije, plata, troškova logistike, materijala za pakovanje su dalji razlozi“, dodao je Šigerl i dodao da se zaposlenima ne mogu isplatiti novembarske plate, kao ni božićni dodatak.

Inače ovo preduzeće proizvodi „Bobi čokolade“, „Maria Terezija taler“ i „Salcburg konfiseri“.

Kompanija je osnovana 1897. pod imenom „Rajsigl fabrika slatkiša“ u gradu Salcburgu, i preseljena je 1956.u Gredig.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar