U trendu

Proizvodjači malina od sutra štrajkuju gladju zbog niske cene tog voća, neki prete da će …

Predsednik Asocijacije proizvodjača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović izjavio je danas da će članovi Upravnog odbora tog udruženja sutra, u pet minuta do 12 sati, započeti štrajk gladju zbog niske otkupne cene maline.

Radović je agenciji Beta rekao da najveći otkupljivači nude od 140 do 150 dinara po kilogramu maline, iako je Komisija pri Nacionalnom savetu za malinu izračunala da je najniža proizvodjačka cena bez zarade i troškova prevoza 173 dinara po kilogramu. 

„Najveći otkupljivači, hladnjače Sirogojno kompani i ‘Stanić’, ucenjuju nas i nude otkup ispod cene koštanja, a izvozom tog istog voća debelo zaradjuju i bogate se na muci seljaka“, rekao je Radović.

Proizvodjači su, prema njegovim rečima, nezadovoljni što se Ministarstvo trgovine nije uključilo u rešavanje tog problema, niti su na više poziva na razgovor reagovali predsednik države Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić.

Radović kaže da su proizvodjači očajni i da pojedini prete da će seći prste u znak protesta. 

„Tri godine radimo sa gubicima, dok se trgovci bogate. U brdsko-planinskom kraju nemamo čime da se bavimo osim proizvodnjom krompira, stočarstvom i proizvodnjom malina. Ostaje nam jedino da dignemo ruke od svega i tražimo način za iseljenje“, rekao je Radović.

Istakao je da „u ovoj zemlji postoje samo bogati i beda i da se od poštenog rada ne može živeti“.

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    neka strajkuju..kad su ih gradjani zvali da se pridruze protestu protiv korumpiranog sistema, da se ujedine i izbore za normalan zivot u srbiji oni su cekali da vide koliku otkupnu cenu ce drzava da im ponudi..sad nek spale zasade..stanovnicima srbije je sve jedno da li je predsednik vucic, dacic, kostunica, milosevic..vazni su zakoni koji sprecavaju korupciju i drzavni kriminal..

Napišite komentar