U trendu

Proizvodna očekivanja nemačkih industrijalaca porasla

MINHEN – Proizvodna očekivanja nemačkih industrijalaca su porasla u avgustu, pokazuju rezultati istraživanja ekonomskog institua IFO.

Indeks očekivanje buduće proizvodnje, prema anketi sprovedenoj u avgustu među direktorima nemačkih kompanija, popeo se na 27 poena sa 23 boda u julu, na najviši nivo u poređenju sa dugoročnim prosekom, navodi se u saopštenju insituta dostavljenom Tanjugu.

„Očigledno, kompanije se nadaju da će uska grla u snabdevanju poluproizvodima polako popustiti u narednim mesecima“, kaže Klaus Vohlrabe, šef istraživanja u IFO-u.

Registrovan je nagli rast očekivanja u automobilskom sektoru, sa julskih 24 boda na 35 poena u avgustu, u hemijskom sektoru sa 23 na 34 boda, kao i među proizvođačima mašina i opreme sa 35 na 42 poena.

Nasuprot tome, pokazatelj proizvodnih očekivanja je pao sa 23 poena na 21 bod u sektoru proizvodnje i prerade metala, zatim u preduzećima za proizvodnju metalnih proizvoda sa 21 na 18 bodova, i među proizvođačima nameštaja, gde se indeks stropoštao sa 25 na samo sedam poena, prema podacima IFO instituta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar