U trendu

Projekat „Naša šansa za biznis, kratki vrednosni lanci” dode

BEOGRAD – U okviru projekta „Naša šansa za biznis, kratki vrednosni lanci“ koji sprovode Asocijacija za razvoj Ibarske doline i Grad Kraljevo, tri korisnice su dobile opremu za preradu lekovitog bilja, četiri opremu za seoski turizam i 23 korisnika projekta je dobilo opremu za proizvodnju i preradu voća i povrća.

Vrednost opreme po korisniku iznosi oko 1.300 evra, a aktivnosti projekta usmerene su na podršku nezaposlenim licima koja pripadaju ugroženim i teže zapošljivim kategorijama stanovnika sa teritorije grada Kraljeva, saopštila je Asocijacija za razvoj Ibarske doline.

Od tri gazdinstva koja su dobila opremu za preradu lekovitog bilja dva gazdinstva će pojačati kapacitet plasteničke proizvodnje, dok je za treće imanje, koje se nalazi na području Parka prirode „Golija“ obezbeđena sušara za preradu lekovitog bilja.

Korisnice opreme za seoski turizam treba da unaprede svoje smeštajne kapacitete i ponudu u ruralnom turizmu, navedeno je u saopštenju.

Od četiri podržana gazdinstva, tri se nalaze u Parku prirode „Golija“ na području sela Rudno, dok se četvrto nalazi u selu Čukojevac.

Od 23 osobe koje su dobile opremu za preradu voća i povrća, dve su dobile opremu za proizvodnju slatke i slane zimnice (džem, slatko, ajvar), dok je njih 21 dobila opremu za proizvodnju voća i povrća.

Pored opreme za sve korisnike projekta obezbeđena je i mentorska podrška u oblasti marketinga, plasmana proizvoda i udruživanja kroz kratke vrednosne lance.
Projekat je podržan u okviru programa Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, koji sprovodi GIZ.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar