U trendu

Projekti za razvoj ekonomskih potencijala juga Srbije

BEOGRAD – Međuresorna radna grupa Vlade Srbije za uređenje i razvoj južne Srbije je u saradnji sa šest lokalnih samopurava iz tog dela zemlje sačinila spisak od 12 prioritetnih projekata u oblastima turizma, zdravstva i kulture koji će biti realizovani tokom godine, saopštila je ta radna grupa.

„Podruičje južne Srbije je predeo izvanredne pejzažne raznolikosti, lepote i atraktivnosti. Bogato je termalnim izvorima sa lekovitom vodom i blatom u Prolom banji, Lukovskoj banji i Sijarinskoj banji. Na magičnoj Radan planini nalazi se Đavolja Varoš, jedan od retkih prirodnih fenomena koji je dobijen erozijom zemljišta. Jedinstveno i značajno kulturnoistorijsko nasleđe ogleda se u arheološkim nalazištima Pločnik kod Prokuplja i Caričin grad kod Lebana, ali i u mnogim sakralnim i memorijalnimi objektima“, ističe se u saopštenju.

Navodi se da je radna grupa, imajući u vidu da područje južne Srbije ima potencijal da postane značajna zdravstvena, kulturna i turistička destinacija, kao i prirodna oaza za turiste svih profila, utvrdila listu prioritetnih projekata, koji će zaokružiti sadržaj i ponudu ovog regiona i biti realizovan tokom ove godine.

U saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije intenzivno se radi na privlačenju investitora koji će zaposliti više stotina žitelja ovog dela Srbije.

Ističe se da je ukupna vrednost tih projekata u prvoj fazi realizacije 13 milijardi dinara.

Prvi od njih je put preko Radan planine koji će povezati Jablanički i Toplički okrug i unutar njih Caričin grad, Sijarinsku banju, Prolom banju, Đavolju Varoš, Kuršumlijsku i Lukovsku banju i arheološko nalazište Pločnik.

Ističe se da će saobraćajnica dvostruko skratiti vreme putovanja na ovoj deonici.

Sledeći prijekat je izgradnja biopostrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa botaničkom baštom u Lebanu.

Navodi se da su planirani i radovi na restauraciji i konzervaciji lokaliteta Caričin grad, uz infrastrukturno opremanje i uređenje lokaliteta, kako bi mogao da se kvalifikuje za svrst avanje na UNESKO-vu listu.

Planirano je proširenje, uređenje i opremanje vidikovca na brdu Hisar, uključujući postavljanje klupa, rekvizita i drugog rekreativnog sadržaja za školski program.

Radna grupa je na spisak projekata stavila i formiranje otvorenog amfiteatra u Bojniku ispored sportske hele u tom mestu, kao lokacije za održavnaje kulturnoturističkih manifestacija.

Dogovoreno je da bude uređena letnja pozornica sa 150 mesta na citadeli Hisar u Prokuplj, sa uređenjem peščke staze do tvrđave i postavljanje javne rasvete i različitih turističkih sadržaja.

Navodi se da će iz projekta „Čista Srbija“ u Leskovcu i Prokuplju biti izgrađene deponije.

Prema planu, biće uređen turističko rekreativni park Čukljenik u Lebanu na površini od 44 hektara, sa šest različitih zona koje će imati avanturistički park za decu, gradsko izletište, sportske, pešačke i biciklističke staze.

U Sijerinskoj banji kod Medveđe biće izgrađene vodovodna i kanalizaciona mreža i rekonstruisani, kulturni centar, amfiteatar, parking, saobraćajnice, plato, škola i potpuno uređeno Rimsko kupatilo.

Radna grupa navodi da će Hotel „Gejzer“ kod Medveđe, nakon uspešno realizovane prve faze rekonstrukcije i modernizacije, dobiti moderan spa centar i da će započeti kompletna rekonstrucija rekreacionog i zdravstvenog kompleksa „Gejzer“.

Najavljena je rekonstrukcija dela državnog puta Leskovac-Bojnik dužine oko 1,6 kilometara.

Na spisku prioritetnih projekata su i radovi na planinarskom domu „Dobra voda“ u Bojniku sa pratećom turističkom infrastrukturom i izgradnja drugih smeštajnih kapaciteta sa uređenim prostorom za kampovanje i rekreaciju.

Projekti će biti realizovani na teritorijama gradova Leskovac i Prokuplje i opština Kuršumlija, Lebane, Medveđa i Bojnik.

Radnu grupu čine Minsitarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastruktrure, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo kulture i informisanja, Ministarstvo privrede, razvojna agencija Srbije, JP Putevi Srbije, Privredna komora Srbije, Kancelarija za upravljanje stranim ulaganjima, Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije i Jablanički i Toplički okrug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.