U trendu

Promet na Berzi 1,27 mlrd dinara, „planule“ dinarske obveznic

BEOGRAD – Većina akcija kojima je danas trgovano na domaćem tržištu kapitala oporavila se od ranijih gubitaka, dok je Naftna industrija Srbije zabeležila još jedan veliki pad, tako da su indeksi Beogradske berze zaključeni sa mešovitim rezultatima.

Veliko interesovanje investitora vladalo je za dinarskim državnim obveznicama, koje su doprinele da ukupan promet na Berzi dostigne visokih 1,27 milijardi dinara (oko 10,8 miliona evra).

Indeks BELEX 15 se spustio za dodatnih 0,1 posto na 833,42 poena, dok je BELEXlajn ojačao za 0,3 procenta na 1.718,42 poena.

Naftna industrija Srbije se našla na čelu liste gubitnika s padom cene od 3,8 odsto na 575 dinara, ali je istovremeno ostvarila najveći promet od nepunih 4,4 miliona dinara.

Gornjomilanovački Metalac je takođe zaključio trgovanje u minusu od 1,6 procenata na 1.771 dinar po akciji, uz realizaciju od 0,4 miliona dinara, a u istom iznosu su istrgovane i akcije Aerodroma „Nikola Tesla“, koje su uzletele za 2,7 posto na 1.150 dinara.

Na MTP tržištu je dominiralo novosadsko preduzeće Revnost, za higijenske i usluge obebeđenja, koje je skočilo za 3,5 odsto na 14.955 dinara, a isprometovano je za 6,4 miliona dinara.

Preduzeće za poljoprivrednu proizvodnju Feketić iz Sombora se zadržalo na cenovnom nivou od 2.800 dinara, uz promet nešto manji od 1,3 miliona dinara.

Učešće stranih investitora na današnjem trgovanju na tržištu akcija bilo je zanemarljivo.

Četiri serije državnih dinarskih obveznica zabeležile su ukupan promet od 1,25 milijardi dinara, pri čemu je najveći iznos, od 0,5 miliona dinara, imala obveznica serije RSO20197 s rokom dospeća u maju ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar