U trendu

Promet u američkoj maloprodaji porastao 1,7% u oktobru

VAŠINGTON – Promet u trgovini na malo u SAD-u porastao je u oktobru iznad očekivanja, verovatno zato što su Amerikanci ranije krenuli s prazničnim kupovinama kako bi izbegli prazne police usled nestašica neke robe zbog aktuelne pandemije i poremećaja u lancu snabdevanja.

Promet u maloprodaji je prošlog meseca povećan za 1,7 odsto, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine, prenosi Rojters.

Pokazatelj o maloprodaji za septembar je revidiran naviše i pokazuje rast od 0,8 procenata umesto ranije objavljenih 0,7 odsto.

Oktobar je treći mese zaredom kako promet na malo u SAD beleži rast.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters prognozirali su rast potrošnje Amerikanaca od 1,4 posto.

Istovremeno, agencija AP izveštava da se industrijska proizvodnja u SAD oporavila u oktobru, jer su proizvođači automobila, uprkos problemima u lancu snabdevanja, zabeležili snažan rast aktivnosti i jer su posledice uragana Ida na proizvodnju nafte i gasa u Meksičkom zalivu „isparile“.

Prema saopštenju Federalnih rezervi (FED), oktobarska industrijska proizvodnja je povećana za 1,6 odsto nakon pada od 1,3 procenta u septembru.

Posmatrano po glavnim industrijskim grupama, prerađivačka industrija je u oktobru porasla za 1,2 procenta, rudarstvo, koje obuhvata i proizvodnju nafte i gasa, skočilo je za 4,1 posto, a proizvodnja u državnim komunalnim preduzećima za 1,2 odsto.

Ukupan rast industrijske proizvodnje od 1,6 procenata veći je nego što su predviđali ekonomisti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.