U trendu

Promet u britanskim prodavnicama pao za 1,4% u martu

LONDON – Britanska ekonomija gubi snagu jer se domaćinstva suočavaju sa sve oštrijim rastom životnih troškova, prema danas objavljenom nizu podataka koji pokazuju da se promet u maloprodaji i poverenje potrošača približavaju najnižim nivoima svih vremena.

Prema podacima Nacionalne kancelarije za statistiku (ONS), promet u trgovini na malo u Ujedinjenom Kraljevstvu pao je za 1,4 posto u martu u odnosu na februar, što je lošiji rezultat od predviđanja svih ekonomista koje je anketirao Rojters.

Prodaja hrane i benzina je naglo pala prošlog meseca, ističe ONS navodeći kao jedan od mogućih razloga veliki rast cena. Pad prometa u maloprodaji zabeležen je i u britanskoj onlajn trgovini.

Kompanija za istraživanje tržišta GfK je, takođe, ranije danas saopštila da je poverenje britanskih potrošača potonulo u aprilu na najniži nivo u poslednjih skoro 50 godina, od kada se radi ova vrsta istraživanja.

Pomno praćeni pokazatelj poslovnih aktivnosti, koji izračunava S&P Global, pokazao je da je britanski rast usporio više nego što se očekivalo ovog meseca, jer se kompanije muče sa rastućim troškovima i jer su postale mnogo skeptičnije u pogledu budućih poslovnih očekivanja.

Kompozitni indeks menadžera nabavke S&P Globala pao je u aprilu na 57,6 poena sa 60,9 bodova u martu, mada je i dalje znatno iznad praga od 50 poena koji razgraničava rast od pada aktivnosti.

Funta je oslabila za više od jednog centa na ispod 1,29 dolara prvi put od novembra 2020, nakon što su zvanični podaci i ankete sprovedene među potrošačima i preduzećima ukazale na naglo usporavanje rasta, ili još gore na moguću recesiju u narednim mesecima.

Sve u svemu, ovi podaci apostrofiraju težinu problema za Banku Engleske pred kojom su dva suprotstavljena izazova – pad tražnje i skok inflacije na 30-godišnji maksimum od 7,0 posto, pri čemu će se njen dalji rast verovatno nastaviti, zaključuje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.