U trendu

Promet u trgovini na malo u SAD porastao 0,6% u junu

VAŠINGTON – Amerikanci su u junu trošili znatno više novca na kupovinu odeće, elektronike i na izlaske u restorane i barove nego u maju, budući da se ekonomija otvorila i da je bilo manje ograničenja vezanih za pandemiju.

Promet u trgovini na malo porastao je u junu, prema sezonski prilagođenim podacima, za 0,6 posto u odnosu na prethodni mesec, saopštilo je danas američko Ministarstvo trgovine.

Ovaj rast je, kako prenosi agencija AP, iznenadio analitičare na Vol Stritu koji su predviđali blagi pad maloprodaje u junu.

Prema izveštaju ministarstva, promet u barovima i restoranima povećan je za 2,3 procenta, prodaja odeće je porasla za 2,6 posto, a prodaja u trgovinama elektronskih proizvoda je skočila za 3,3 odsto.

Agencija Rojters prenosi da je Ministarstvo trgovine revidiralo naniže podatak o maloprodaji za maj, koji sada pokazuje da je prodaja na malo u tom mesecu pala za 1,7 posto a ne za 1,3 procenta kako je prvobitno objavljeno.

Kada se iz računice isključe automobili, benzin, građevinski materijal i prehrambene usluge, prodaja na malo je u junu zabeležila rast od 1,1 odsto nakon pada u maju od 1,4 posto. Ovaj indeks tzv. baznog prometa u trgovini na malo najviše se podudara sa komponentom privatne potrošnje bruto domaćeg proizvoda.

Ekonomisti očekuju da privatna potrošnja, koja čini više od dve trećine američke ekonomske aktivnosti, zabeleži dvocifren rast u drugom kvartalu, nakon povećanja u prvom tromesečju po godišnjoj stopi od 11,4 procenta.

Domaćinstva su akumulirala najmanje 2,5 biliona dolara ušteđevine tokom pandemije, što će, kako se predviđa, podstaći potrošnju ove godine i nadalje.

Procene rasta BDP-a za drugi kvartal kreću se oko 9,0 posto, što bi predstavljalo ubrzanje u odnosu na stopu rasta od 6,4 odsto koja je zabeležena u prvom tromesečju.

Ekonomisti smatraju da bi ekonomija SAD mogla ove godine da ostvari rast od najmanje 7,0 posto, što bi bila najveća privredna ekspanzija od 1984. godine.

SAD su u 2020. godini registrovale pad BDP-a od 3,5 procenata, najdublji u poslednjih sedam i po decenija, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.