U trendu

Propalo mirenje štrajkača i Fijata uz posredovanje državnog miritelja

Pregovori štrajkača Fijat plastika i poslodavca, uz posredovanje državnog miritelja, definitivno su propali i više neće biti novih sastanaka, a  štrajk se nastavlja, rečeno je agenciji Beta u Štrajkačkom odboru.

Predsednik Štrajkačkog odbora Zoran Miljković je rekao da ih je danas o tome obavestila državna miriteljka da je održala sastanak sa predstavnicima Fijata.

To je bila treća runda pregovora koja je održana odvojeno, ranije sa štrajkačima, a danas sa poslodavcem.

„Fijat nije spreman na ustupke već je ponovio svoju ponudu, koju smo već ranije ocenili kao bahatu i bezobraznu“, rekao je Miljković.

Objasnio je da je Fijat ponovo ponudio potpisivanje Kolektivnog ugovora u kome se ukida pravo na štrajk i umanjuje regres, zbog čega su radnici i  stupili u generalni štrajk krajem februara.

„Kako smo obavešteni, rekli su da će tek kada to prihvatimo da razmisle o eventualnom povratku mašina koje su tokom štrajka protivpravno izmestili iz naše fabrike u drugu kompaniju. Za nas je inače vraćanje mašina bio ‘uslov svih uslova’ i tema o kojoj nismo hteli da pregovaramo, već smo to zahtevali od poslodavca“, rekao je Miljković.

On je ocenio da Fijat nije pokazao volju da učini ustupke štrajkačima u cilju postizanja  dogovora iako je, kako navodi, Štrajkački odbor tokom postupka mirenja već „popustio“.

„Mi smo im ranije predstavili naša rešenja oko načina isplate regresa kao i u vezi sa Kolektivnim ugovorom, ali sada je jasno da Fijat nije bio spreman na ustupke“, rekao je Miljković.

Dodao je da mu nije jasno zbog čega je Fijat i prihvatio mirenje uz posredovanje državne Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, budući da je ostao pri svim svojim ranijim stavovima.

„Još jednom pozivamo ministarku rada Dariju Kisić Tepavčević da pošalje inspekciju u fabriku Fijat plastik i naloži poslodavcu da mašine vrati u našu fabriku, kao i da grupu radnika, koja je kao veštački tehnološki višak poslata na prinudni odmor, vrati na posao“, rekao je Miljković.

Poručio je da će, ukoliko ministarka to ne učini, štrajkači krenuti u „kampanju protiv državnih organa, jer gaze prava radnika“.

Miljković je rekao da se štrajk u Fijat plastiku nastavlja kada se radnici vrate na posao posle plaćenog odsustva, na kome se, do 4.oktobra, nalaze i zaposleni u sestrinskoj kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.