U trendu

Prosečna novembarska neto plata u Sloveniji 1.364 evra

LJUBLJANA – Prosečna slovenačka bruto plata u novembru 2021.iznosila je 2.085 evra, što je za 10 posto više realno i nominalno nego u oktobru i za skoro 3,0 odsto više u odnosu na isti mesec 2020, objavio je danas slovenački Statistički zavod, koji ovaj skok zarada pripisuje isplati božićnih bonusa.

Prosečna slovenačka neto zarada u navedenom mesecu iznosila je 1.364 evra i bila je takođe za preko 10 procenata viša na mesečnom i za približno 3,0 odsto viša na godišnjem nivou.

Četvrtina svih zaposlenih u Sloveniji je uz plate za novembar, koje su isplaćene u decembru, primila bonuse u prosečnom iznosu od skoro 797 evra, što je povećanje od 5,3 procenta u odnosu na prethodnu godinu, prenosi agencija STA.

Plate su porasle i u privatnom sektoru i u javnom sektoru, za 13,4 posto, odnosno za 5,4 odsto respektivno, u odnosu na oktobar.

Po visini prosečne novembarske zarade i dalje prednjači sektor snabdevanje električnom energijom, gasom i parom sa bruto iznosom od 3.345 evra, a slede finansijska industrija i industrija osiguranja sa 3.333 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar