U trendu

Prošireno pravo veta italijanske vlade i na hidroelektrane

RIM – Parlament Italije je proširio specijalno pravo vlade u Rimu da uloži veto radi zaštite najvažnije nacionalne imovine, pa ono sada obuhvata i hidroenergetski sektor i nove kompanije koje planiraju da posluju u industrijama koje se smatraju strateškim.

Italijanska vlada, koju 15 mesci predvodi premijer Mario Dragi, iskoristila je ovu tzv. „zlatnu moć“ postavljajući uslove za mnoštvo spajanja i blokirajući nekoliko pokušaja Kine da proširi svoje prisustvo u trećoj po veličini ekonomiji evrozone, prenosi Rojters.

Kako se navodi, Senat je noćas odobrio izmene vladine uredbe koja je prvobitno bila osmišljena da ojača nadležnost vlade protiv preuzimanja u telekomunikacionoj i odbrambenoj industriji.

Senat, gornji dom parlamenta, odlučio je da vladi ubuduće mora da se dostavi obaveštenje o osnivanju neke kompanije koja planira da posluje u sektorima koji se smatraju strateškim ukoliko bi u njoj firma koja nije iz EU posedovala udeo od najmanje 10 posto, navodi se u dokumentu u koji je Rojters imao uvid.

Posebnim amandmanom se daje pravo vladi da primenjuje „zlatnu moć“ i prema kompanijama koje upravljaju velikim hidroenergetskim koncesijama, kao što su brane.

Proširenje „zlatnu moći“ na hidroenergetski sektor je odlučujući korak ka ekološkoj tranziciji i vrednovanju ekonomske i energetske imovine“, izjavio je Andrea Čiofi, senator iz Pokreta 5 zvezdica koji je predložio ovu meru.

U okviru planova da pojača kontrolu nad korporativnim preuzimanjima, italijanska vlada će uskoro formirati posebno telo za nadzor poslova spajanja koja uključuju strateške kompanije, dodaje britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.