U trendu

Prošle godine naplaćeno 1.598,2 mlrd evra poreza

BEOGRAD – Poreska upava je prošle godine naplatila prihode u ukupnom iznosu od 1598,2 milijarde dinara, izjavio je danas pomoćnik direktora Poreske uprave Rade Šević.

Na panelu o reformi Poreske uprave koji je održan u okviru Kopaonik biznis foruma, Šević je istakao da su prošle godine, uprkos pandemiji, svi javni prihodi iz njihove nadležnosti naplaćeni u većem iznosu u odnosu na 2019. godinu, osim onih čiji je deo naplate odložen za početak 2021.

Šević je istakao da je naplata javnih prihoda i u 2021. godini bila visoka i dodao da je u prva tri meseca ove godine iznosila 438,6 milijardi dinara, dok je u istom periodu 2015. iznosila 267,7 milijarde dinara.

Prošle godine u istom periodu naplata poreza je iznosila 392 milijarde dinara.

Istakao je da je od 1. januara 2015. godine do kraja 2020. godine Poreska uprava izvršila oko 100.000 kontrola i da je obračunala novootkrivene javne prihode u iznosu od više od 134 milijarde dinara.

Šević je naveo da Poreska uprava posebne aktivnosti sprovodi u borbi protiv sive ekonomije, većim kontrolama, ali i učešćem u održavanju nagradne igre “Uzmi račun i pobedi”.

Posebno je istakao značaj digitalizacije Poreske uprave koja je, kaže Šević, posebno značila u doba pandemije.

Najavio je da će se reforma i digitalizacija Poreske uprave nastaviti, jer je ona, kaže, “kičma” svih ostalih sistema, ali i ključni nosilac borbe protiv sive ekonomije.

Profesor FEFA fakulteta i konsultant KPMG Milica Bisić ističe da je Poreska uprava ostvarila veliki napredak u oblasti digitalizacije, što joj je, kaže, doprinelo da brzo odgovori na sprovođenje mere Vlade Srbije tokom pandemije.

Ističe da je istovremeno i napredak to što je prva elektronska prijava uvedena 2014. godine, a da su sve ostale prijave uvedene početkom ove godine.

“To je veliki uspeh, imajući u vidu objektivno oskudne materijalne i ograničene ljudske kapacitete”, kaže Bisić.

Dosadašnji napredak u oblasti digitalizacije je, dodaje ona, dobra osnova za sledeći korak transformacije Poreske uprave, a koji se, objašnjava, odnosi na tehnički olakšavanje plaćanje poreza poreskim obveznicima.

Bisić je istakla da je prosečna starost u Poreskoj upravi oko 55 godina, te da je pred tom institucijom i promena kadrova, u smislu smene generacija.

Viši specijalista za javni sektor u Svetskoj banci Srđan Svirčev kaže da plan transformacija Poreske uprave sadrži mnoge preporuke MMF-a i Svetske banke, što je pohvalio.

“Modernizacija Poreske uprave ide u jednom dobrom pravcu”, primećuje Svirčev i dodaje da građani i poreski obveznici ni ne znaju za mnoge promene u upravi.

Kao jednu od najvažnijih promena, Svirčev je naveo to što su od Poreske uprave odvojeni oni poslovi koji nisu ni pripadili pod njen mandat, a ticali su se pojedinih taksi.

Svirčev kaže da je to zaposlenima u Poreskoj upravi oduzimalo mnogo posla, te su ljudski resursi bili “zaključani” za poslove koji su pripadali upravi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.