U trendu

Prostran: ObjaĆĄnjenje za ukidanje subvencije na gorivo neracionalno

Objaơnjenje da je subvencija za gorivo od 1.200 dinara po hektaru poljoprivrednicima u Srbiji ukinuta zbog pojeftinjenja goriva je neracionalno, rekao je danas stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

On je za Betu rekao da direktna davanja poljoprivrednicima moraju biti dugoročna, bar pet godina da bi se omogućilo planiranje investicija.

Ministarstvo poljoprivrede, ơumarstva i vodoprivrede neće ove godine dati subvencije za gorivo jer je, kako je juče rekao ministar Branislav Nedimović, gorivo pojeftinio i da je ta finansijska podrơka bila jednokratna poơto je nafta 2019. godine koơtala 169 dinara, a da je sada 16-17 dinara jeftinija.

Nedimović je rekao da je i proĆĄle godine isplaćena ta subvencija uoči izbijanja pandemije, poĆĄto se nije znalo kakva će biti situacija na trĆŸiĆĄtu energenata, ali kasnije je doĆĄlo do dramatičnog pada cene dizela od 30 do 40 dinara po litru.

Subvencije, koje su desetak puta veće nego u Srbiji daje i EU, a poljoprivrednicima u Srbiji su neophodne da bi povećali produktivnost i konkurentnost“, rekao je Prostran.

Nivo agrotehnike u Srbiji je, prema njegovim rečima nizak i poljoprivrednici će, da bi uĆĄtedeli gorivo, slabije obraditi zemljiĆĄte ĆĄto će smanjiti rod i konkurentnost na liberalnom trĆŸiĆĄtu.

„Zemlje EU za podrĆĄku poljoprivredi izdvajaju do 40 odsto evropskog budĆŸeta“, rekao je Prostran.

Dodao je da je rast poljoprivrede proĆĄle godine bio četiri odsto u odnosu na prethodnu godinu i da je trebalo „nagraditi“.

Poljoprivreda je, kako je rekao, obezbedila i prehrambenu sigurnost za vreme pandemije i logično je podrĆŸati je pre nego neke sektore koji „padaju“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

PoĆĄalji komentar